<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128824" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В София кръща...

Палестинска журналистка е била застреляна от израелските сили

11 Май 2022
0 236

Дългогодишният кореспондент на Ал Джазира Ширин Абу Аклех е била застреляна от израелските сили в окупирания Западен бряг, съобщиха от медията.

Журналист у нас получи заплахи заради публикация относно конфликта между Израел и Палестина

51-годишната Абу Аклех е от палестино-американски произход. Тя е отразявала нахлуването на израелската армия в бежанския лагер Дженин, когато е била простреляна в главата от 1 куршум. Абу Аклех е носела жилетка с надпис “PRESS”.

Друг палестински журналист, Али Ал Самуди, е бил ранен в гърба, но състоянието му е стабилно, съобщиха от Министерството на здравеопазването на Палестина.

Коя е Хамас, как се въоръжава и за какво се бори

В изявление на Ал Джазира пише, че Абу Аклех е билa “убита хладнокръвно“ и призова международната общност да потърси отговорност от израелските сили.

Според други журналисти, които също са били там, на мястото на инцидента не е имало палестински бойци. Те директно оспориха трърдението на израелските сили, че е имало възможност за палестински огън.

“Отивахме да заснемем операцията на израелската армия и изведнъж откриха огън, без да ни помолят да напуснем или да спрем да снимаме”, каза Ал Самуди.

Mинистър-председателят на Израел Нафтали Бенет заяви, че “изглежда вероятно” за смъртта на журналистката да са отговорни въоръжени палестинци.

Докато израелският външен министър Яир Лапид написа в Twitter, че правителството му е готово да предложи съвместно израелско-палестинско разследване.

“Журналистите трябва да бъдат защитени в зоните на конфликт и всички ние носим отговорност да стигнем до истината”, добави той.

Палестинска журналистка е била застреляна от израелските сили

Източник: bTV
Снимка: Twitter/taj_ali1
Видео: YouTube/Al Jazeera English

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции