<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109466" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: АББА с първа ...

Първата жена премиер на Швеция подаде оставка часове, след като встъпи в длъжност (видео)

25 Ноември 2021
23 1009

Първата жена премиер на Швеция подаде оставка часове, след като встъпи в длъжност, съобщи BBC.

Магдалена Андершон се оттегли, след като коалиционният ѝ партньор напусна правителството, понеже предложението им за бюджет не беше прието. Вместо това парламентът гласува за бюджет, изготвен от опозицията, в която участва антиимигрантската крайна десница. Нейният коалиционен партньор “Партията на зелените”, заяви, че не може да приеме бюджет, “изготвен заедно с крайнодесните”.

Премиерът на Нова Зеландия прекъсна живо излъчване, за да приспи дъщеря си (видео)

Андершон се надява, че ще успее да си върне поста на министър-председател като лидер на еднопартийно правителство.

“Има конституционна практика, че коалиционното правителство трябва да подаде оставка, когато една партия напусне. Не искам да ръководя правителство, чиято легитимност ще бъде поставена под въпрос”, заяви тя.

Председателят на парламента Андреас Норлен каза, че ще се свърже с партийните лидери, за да обсъдят какъв ще бъде следващият ход.

Първата жена премиер на Швеция подаде оставка часове, след като встъпи в длъжност
Снимка: Reuters

100 години, след като на жените в скандинавската страна бяха дадени избирателни права, 54-годишната Магдалена Андершон от социалдемократите бе приветствана от шведския Риксдаг.

Преди да бъде предложена за премиер на Швеция след оставката на Стефан Льовен  Магдалена Андершон беше финансов министър. Макар че изкара на поста само 12 часа, тя проведе дълги преговори с опозиционната лява партия и в крайна сметка извоюва по-високи пенсии за някои шведи.

Първата жена премиер на Швеция подаде оставка часове, след като встъпи в длъжност

Източник: BBC

Видео: France24

Снимки: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции