<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148656" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: По-богат от к...

Пътуване в България променило завинаги убежденията на тъста на Риши Сунак

26 Октомври 2022
0 801

Пътуване в България променило завинаги убежденията на тъста на Риши Сунак, пише Дойче веле.

През 1974 година Нараяна Мурти, който днес е тъст на новия британски премиер Риши Сунак, е бил арестуван в България заради опита си да поговори за живота в страната с местна двойка. Самият Мурти, който е наричан “Бил Гейтс на Индия”, нееднократно е разказвал през годините в интервюта и на публични събития за тридневния си арест в комунистическата страна. Според разказа на бизнесмена именно отношението към него тогава го е накарало да преосмисли социалистическите идеи, в които е вярвал. 

Пътуване в България променило завинаги убежденията на тъста на Риши Сунак

Нараяна Мурти е баща на Акшата Мурти, съпруга на Риши Сунак, и основател на една от големите индийски глобални информационни компании Infosys. При пътуване между Париж и Индия през далечната 1974 тъстът на бъдещия британски премиер преминал през различни европейски страни. След като Мурти взел влака от Ниш до София, в България последвало преживяване, което по собственото му признание го отказало от левичарството и го превърнало в “състрадателен капиталист”.

Жената до новия британски премиер е дъщеря на “индийския Бил Гейтс”

“Опитах се да говоря с българи”

“Опитах се да завържа разговор с тях”, спомня си Мурти своя диалог с българин и българка в интервю за сборника “Устни свидетелства за историята” на Музея на историята на компютрите в Калифорния.

“Първо се опитах на руски, тогава знаех руски. Но нито един от двамата не искаше да говори с мен на руски, защото вероятно мразеха Русия. После опитах на английски, но те не знаеха и английски. Най-накрая опитах на френски и с момичето говорихме на френски. По някаква причина момчето се разстрои и доведе полицията. Полицията отведе момичето, взеха багажа ми и спалния ми чувал.”

След това индиецът бил свален от влака и отведен в малко арестантско помещение, което се намирало на гарата. Заключили го там и според разказа му последвали няколко дни без вода и храна:

“В 1 ч. през нощта в сряда отвориха вратата. Завлякоха ме в помещението на пазачите на заминаващ товарен влак. После казаха нещо, което изцяло промени живота ми. Казаха: “Ти си от приятелската страна, наречена Индия. Затова те пускаме.”

“Не искам да съм част от това общество”

Бизнесменът твърди, че тъкмо това го накарало да преосмисли светогледа си.

Пътуване в България променило завинаги убежденията на тъста на Риши Сунак
Wikipedia

“Ако това общество третира приятелите си така, аз не искам да съм част от него. Това ме превърна от объркан левичар в съчувстващ капиталист”, спомня си Нараяна Мурти. Разказва още, че решил да се върне в родната си Индия и да осъществи свой предприемачески експеримент. Компанията му Infosys е основана през 1981 година.

Риши Сунак официално е новият премиер на Великобритания

Дъщерята на Нараяна Мурти – Акшата – е съпруга на новия премиер на Великобритания Риши Сунак. 42-годишната предприемачка започва кариерата си в областта на финансите в Калифорния през 2009 година. След това основава и модна компания “Акшата Дизайнс”, посочва БиБиСи. Акшата Мурти и Риши Сунак имат две деца.

Пътуване в България променило завинаги убежденията на тъста на Риши Сунак

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции