<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134232" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борис Джонсъ...

“Перверзният край на последната европейска империя“: Иван Кръстев за войната на Путин срещу Украйна

17 Юни 2022
0 1074

Русия ще плати висока цена за сегашната демонстрация на военна сила в Украйна: тя ще трябва да забрави за връзките си с Европа, която ще бъде трайно отвратена от нея. Това пише в коментар за Файненшъл таймс Иван Кръстев, предава Deutsche Welle.

Владимир Путин и съзнателното прецакване на цяло едно поколение в Русия

Коментар: Истинските фашисти са в Москва

Конфликтът между Русия и Украйна представлява „извратеният край на последната европейска империя“, пише политологът Иван Кръстев в публикация за авторитетното британско издание Файненшъл таймс (ФТ).

Примерът Петър Велики

Запитан на кого най-много се възхищава Владимир Путин, човек от най-близкото обкръжение на руския президент е отговорил сухо: Иван Грозни, Екатерина Велика и Петър Велики.

“Миналата седмица руският президент публично сравни себе си с Петър Велики, а инвазията в Украйна – с неговите експанзионистични войни отпреди три века”, пише Кръстев.

Според него идеята за руски свят – културна концепция, много по-широка от Руската федерация – е била „принесена в жертва на олтара на самодържавието и руската етническа принадлежност.“ Подобна визия е лишена от връзка с универсалните ценности и не е привлекателна за съседите на Русия. Случващото се в Украйна, освен това, е и срив на идеята за постсъветска идентичност, както и на използването на разгрома на Хитлер в руската национална митология, пише авторът. 

Цената за демонстрацията на военна сила е сривът на меката сила Москва, прекъсването на връзките с Европа и трайното отвращение на Стария континент от Русия, посочва Кръстев. В резултат на това повечето европейци са се простили с илюзията за някакво възможно интегриране на Русия в техния свят.

Путин унищожи “руския свят”

Преди войната олигарсите на Путин и средната класа в страната са се чувствали и живели като част и от Русия, и от Запада. Това вече няма да е възможно, посочва Иван Кръстев. И още:

„Изграждайки автокрацията си, Путин унищожи “руския свят”. Това е най-добре видимо в областта на културата. Империите най-често се раждат на бойното поле, но умират в книжарниците“. Кръстев предупреждава, че сред жертвите на инвазията на Путин може да се окаже и руският език. Дори болшевишката революция и комунистическият режим не са успели да повлияят на интереса към славянския език, припомня авторът. 

“Много руснаци по света вече се чувстват като изгнаници”

„На Запад да бъдеш руснак все повече се приравнява с това да не принадлежиш към самия Запад. Много руснаци, живеещи извън Русия, днес се чувстват като изгнаници“, посочва още в статията си за Файненшъл таймс Иван Кръстев.

Източник: Deutsche Welle

“Перверзният край на последната европейска империя“: Иван Кръстев за войната на Путин срещу Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Исаак

    19 Юни 2022

    Купете си огледало. И започнете да се отглеждате. Ще научите,много по-важни неща.

Реакции