<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109851" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Неваксиниран...

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва

28 Ноември 2021
0 1460

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва.

Бил Гейтс споделя

“Като дете бях обсебен от научната фантастика. Заедно с Пол Алън (покойният съосновател на Microsoft) прекарвахме безкрайни часове в разговори за оригиналната трилогия на Айзък Азимов “Фондацията”. Бях чел всяка книга от Едгар Бъроуз и Робърт Хайнлайн. Намирах нещо истински вълнуващо в историите, които прекрачваха границите на възможното.”

“С годините започнах да чета доста повече документална литература. Продължавах да се интересувам от книгите, които разглеждат какви са последиците от иновациите, но ми се струваше по-важно да изучавам случващото се в нашия реален свят. Само че напоследък откривам, че отново съм привлечен към онези книги, които обичах като дете”.

Бил Гейтс инвестира 1,4 милиона долара във ваксина срещу Covid-19

Ето петте предложения на Бил Гейтс за четене с кратко мнение от него:

A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence – Джеф Хоукинс
Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва

“Малко са темите, които могат да завладеят въображението на фантастите така, както го прави темата за изкуствения интелект. Ако се интересуват от въпроса какво би трябвало да се случи, за да се създаде истински AI, тази книга предлага една страхотна теория. Джеф Хоукинс може би е най-изествен като един от изобретателите на PalmPilot (едно от първите мобилни устройства с тъчскрийн), но всъщност от десетилетия той разсъждава за връзките между неврологията и машинното обучение – тази книга е най-доброто въведение в неговите идеи”.

The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race – Уолтър Айзъксън
Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва

“Системата за генно редактиране CRISPR е един от най-страхотните и може би най-важният научен пробив на миналото десетилетие. Запознат съм с нея заради работата ми във фондацията (фондацията “Бил и Мелинда Гейтс” е най-голямата частна благотворителна организация). В нея финансираме няколко проекта, използващи тази технология. Но въпреки това успях да науча доста от тази всеобхватна и лесно разбираема книга за откриването на CRISPR от биохимика Дженифър Дудна и нейните колеги. Айзъксън се справя много добре в акцентирането на най-важните етични въпроси, свързани с генното редактиране”.

Клара и слънцето – Казуо Ишигуро
Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва

“Обичам хубавите истории за роботи, а романът на Ишигуро за “изкуствената приятелка”, която влиза в дома на едно болно момиче, не прави изключение. Въпреки че действието се развива в антиутопично бъдеще, роботите в него не са инструменти на злото. Напротив, те служат като компаньони, които хората използват за приятели. Тази книга ме накара да се замисля какъв би бил животът със супер интелигентни роботи – дали ще се отнасяме към тях като към технологични предмети или като нещо повече?”

Хамнет – Маги О’Фарел
Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва

“Ако сте почитатели на Шекспир, ще обикнете този трогателен роман, който показва как личният живот на писателя може би е повлиял върху създаването на най-известната му творба. О’Фарел изгражда своя разказ на базата на два достоверни факта за миналото на Барда – неговият син Хамнет умира на 11-годишна възраст, а две години по-късно Шекспир пише трагедията на име “Хамлет”.

Project Hail Mary – Анди Уеър
Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва

“Както повечето хора, и аз се запознах за първи път с творчеството на Уеър чрез “Марсианецът”. Последният му роман разказва невероятната история на един гимназиален учител по физика, който се събужда в съвсем различна галактика, без да си спомня как е попаднал там. Останалата част от книгата показва как той използва природните науки и инженерството, за да спаси света. Книгата е забавна за четене и успях да я погълна само за един уикенд”.

Източник: Булевард България

Снимки: Булевард България

Видео: YouTube/ Bill Gates

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции