<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100424" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Данните пока...

Ваксината на Pfizer e безопасна за деца между 5 и 11 години, показват последните проучвания

20 Септември 2021
0 605

Ваксината на Pfizer e безопасна за деца между 5 и 11 години, показват последните проучвания, съобщава NOVA.

Ваксината на Pfizer e безопасна за деца между 5 и 11 години, показват последните проучвания

Компаниите добавят, че скоро ще поискат регулаторно одобрение. Тя ще се прилага в по-малки дози, отколкото за хора над 12 години, се казва в изявление на компаниите.

Резултатите от изпитването са първите по рода си за деца под 12 години. В момента все още продължава изпитването на ваксината на Moderna за деца на възраст от 6 до 11 години. Ваксините на Pfizer и Moderna вече се прилагат на подрастващи над 12 години и пълнолетни в страни по целия свят.

Близо 6 млрд. дози ваксини срещу Covid-19 са поставени по света

„Ние сме нетърпеливи да разширим защитата, която ваксината предоставя, към това по-младо население“. Това каза изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла. Той отбеляза, че „от юли случаите на COVID-19 в САЩ са се увеличили с около 240%“.

За децата от 5 до 11 години

Децата във възрастовата група от 5 до 11 години са получили двудозова ваксина от 10 микрограма в проучването, в сравнение с 30 микрограма за по-възрастните възрастови групи, съобщават компаниите.

Ваксината на Pfizer вече e безопасна за деца на възраст 5-11 г.

Инжекциите са направени в период от 21 дни. Дозата от 10 микрограма е „внимателно подбрана като предпочитана доза за безопасност, поносимост и имуногенност“ за тази възрастова група, се казва в изявлението на компаниите.

Ваксината на Pfizer вече e безопасна за деца на възраст 5-11 г.

Страничните ефекти са „като цяло сравними с тези, наблюдавани при участници на възраст от 16 до 25 години“, гласи още изявлението.

Сред най-често съобщаваните странични ефекти в миналото са били болка и подуване на мястото на инжектиране. Срещат се и главоболие, втрисане и треска.

В Израел вече е разрешено да се ваксинират деца на 5-11 години. Те се смятат за “изложени на значителен риск от сериозно заболяване или смърт” от коронавирус, използвайки препарата на Pfizer в по-ниската доза.

Pfizer и BioNTech също изпробват ваксината си върху бебета на възраст от шест месеца до две години и върху деца на възраст от две до пет години. Компаниите очакват резултатите от проучванвто през четвъртото тримесечие на тази година.

Ваксината на Pfizer e безопасна за деца между 5 и 11 години, показват последните проучвания

Източници: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции