<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103386" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте как ще ...

Плъхове, болести, смърт: Американският остров на ужасите (снимки)

13 Октомври 2021
0 883

Плъхове, болести, смърт: Американският остров на ужасите

Огромният затворнически комплекс на остров в реката Ийст Ривър винаги е имал лоша слава. Но онова, което се разиграва там в момента, е неописуемо, разказва Дойче веле.

Плъхове, болести, смърт: Американският остров на ужасите (снимки)

По коридорите царяла страшна мръсотия, имало плъхове, хлебарки, екскременти, разбити врати на килии. “Това е къщата на ужасите, остров Райкърс не е сигурно място”, казва един от тях.

“Един човек се опита да се обеси до нас”

Затворниците са наблъскани по много в килия, налага им се да спят в счупени тоалетни чинии и да уринират в найлонови торбички. Надзирателите са напълно изтощени, защото работят по две и дори по три смени без никаква почивка.

“Един човек се опита да се обеси с чаршаф. А ние се оказахме точно до него“, разказва ужасен представител на делегацията. 

Плъхове, болести, смърт: Американският остров на ужасите (снимки)

Петима души са се самоубили на остров Райкърс само през тази година. Общо 11 са починалите. Най-младата жертва е мъж в инвалидна количка, който в продължение на десет дни седял в една обща килия без да получи медицинска помощ, след което се заразил с коронавирус и умрял.

Кристи Хоук, бивша социална работничка на острова, не е изненадана: “Непрекъснато пристигаха нови автобуси със затворници”, казва тя. “Не можехме да смогнем. Тези хора така и не получиха необходимото лечение. И в един момент стигнах до извода, че повече не съм в състояние да върша тази работа.”

Престъпни банди контролират част от затвора

Много от надзирателите в затвора са толкова претоварени, че са принудени често да отсъстват по болест. Понякога една трета от тях излизат в болнични. Пандемията влоши положението още повече, разказва Хоук: “Беше пълен хаос, ненормална ситуация.

Плъхове, болести, смърт: Американският остров на ужасите (снимки)

През цялото време имаше разправии – затворниците се караха с пазачите, а и помежду си. Лютив спрей се пръскаше на общо основание, въпреки че това изобщо не е позволено в медицинския център – абсолютна лудост!”.

От това безредие се възползват затворнически банди, които са поели контрола над част от комплекса. Надзирателите, които все още се явяват на работа, са на предела на силите си.

Вижте туристическия мегапроект “Домино” в Занзибар, за който ще строят изкуствен остров (видео)

Общо 2000 нови служители трябва да бъдат наети, за да се овладее поне донякъде ситуацията, казва профсъюзният лидер Бени Босио. “Моите колеги работят по 25 часа, без дори да имат време да се нахранят. Няма защо да се учудваме, че персоналът е постоянно в болнични. Това са нечовешки условия както за служителите, така и за затворниците”, казва той.

“Райкърс” ще бъде затворен най-рано през 2026 година

От години се обсъжда затварянето на огромния затворнически комплекс. Но най-рано през 2026 година ще са готови четирите нови затвора, които да поемат шестте хиляди обитатели на Райкърс. 

Плъхове, болести, смърт: Американският остров на ужасите (снимки)

“Това е истински кошмар”, казва социалната работничка Хаук. Трябва нещо да се промени. “Хората умират. А в администрацията продължават да обсъждат кое е по-важно да се предприеме най-напред. Най-важното е, че тук става въпрос за човешки животи. Те са в опасност.”

Плъхове, болести, смърт: Американският остров на ужасите

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции