<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123444" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 60-годишна жен...

Почина създателят на GIF Стивън Уилхайт

24 Март 2022
0 259

Стивън Уайлхайт, един от главните изобретатели на GIF изображенията, почина от Covid-19 на 74-годишна възраст. Тъжната новина съобщи съпругата му Катлийн за The Verge.

“Дори и с всичките си постижения, той си остана много скромен, мил и добър човек”, гласи надписът на некролога му.

Улхайт изобретява най-използваните файлови формати GIF (Graphics Interchange Format) през 1987 г. Преди това той е работил като програмист в CompuServe.

Именно благодарение на неговата работа, днес потребителите в цял свят споделят забавни мини клипчета от любимите си предавания, филми, видеоклипове и почти всичко останало.

Пионерът се е надявал, че GIF ще позволи на хората да споделят цветни “висококачествени графики с висока резолюция”, когато скоростта на интернет не била толкова надеждна.

“Той изобрети GIF съвсем сам – всъщност го направи вкъщи и го въведе в работата, след като го усъвършенства”, разказва съпругата му. И допълни, че първо проектирал идеите в главата си, а след това и на компютъра.

Относно произношението на самата абревиатура, Уилхайт споделя, че всъщност правилно е да се казва “джиф”. Въпреки това, с времето се е наложило така познатото ни “гиф”.

През 2013 г. в интервю за The New York Times Уилхайт ясно изразява своята позиция: “Оксфордският речник на английския език приема и двете произношения. Те грешат. Това е меко “G”, произнасяно “jif”. Край на историята”.

Почина създателят на GIF Стивън Уилхайт

Пак през 2013 г. той получава и престижната награда “Уеби” за цялостен принос към интерент технологиите.

Почина Стивън Уилхайт, създателят на GIF

Източни: LADbible

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции