<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139294" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Летовници са ...

Почивка по руски – на километри от бойното поле

30 Юли 2022
0 786

Почивка по руски – на километри от бойното поле. Истинската идилия на полуостров Крим описва Булевард България.

Туристи се препичат под яркото слънце на плажа. Тийнейджъри скачат от скали, а гологлави мъже пият бира и приготвят месо на скара. Руско лято в своя разгар. В центъра на града звучи руска патриотична музика. Посетителите могат да закупят сувенири с буквата Z – символизираща подкрепа към руските окупатори във войната в Украйна. Тази картина може да бъде видяна в Севастопол – черноморският град, намиращ се на незаконно анексирания от Москва полуостров Крим.

Сезонът на летните отпуски тази година изглежда много по-различно за руснаците от това, на което са свикнали. Заради войната в Украйна, затворените въздушни връзки и нарастващите икономически проблеми, руските туристи не могат да посещават популярните дестинации в Европа и в други части на света.

Почивката изглежда обаче трябва да се осъществи въпреки лимитираните възможности и въпреки войната.

Затова някои руски граждани са решили да прекарат свободните си дни в Крим. Това е украинският полуостров, който Москва незаконно анексира през 2014 г. Сред популярните дестинации е именно Севастопол. А само на няколко километра от него да се намира една от фронтовите линии на руската инвазия.

Малко неща обаче издават, че в съседство се води пълномащабна война. Репортер на АФП, посетил града, разказва как руски военни кораби и случайни шумове от реактивни самолети могат да бъдат забелязани и чути в далечината – на фона на плажуващи, които намират прохлада в морето.

Почивка по руски &#8211; на километри от бойното поле

Александра Румянцева е турист от Русия и се препича под лятното слънце на плажа в покрайнините на Севастопол. Над нея профучава руски изтребител.

“Разбира се, не мога да кажа, че сме в пълен релакс”, казва тя по темата. Фронтът на войната се намира на около 300 км от дестинацията, която е избрала.

Въпреки бойните действия, Румянцева, която идва от Санкт Петербург, е избрала да почива на окупирания полуостров със съпруга си и двамата си синове. Семейството е пропътувало 2500 км, за да осъществи ваканцията си. Използвали сухопътния мост, построен от Москва, който свързва Крим с континентална Русия.

Почивка по руски &#8211; на километри от бойното поле

Румянцева споделя за слухове, че мостът може да бъде взривен и че “мнозина са се притеснявали”, но семейството й все пак е решило да рискува. Туристическото пътуване обаче това лято е още по-трудно заради затварянето на въздушното пространство в южната част на страната заради боевете в Украйна.

Това най-вероятно е и една от причините тази година в Крим да има значително по-малко туристи от обичайното.

“Изглежда, че идват предимно тукашни жители”, посочва 28-годишната Анна Залужная – една от плажуващите.

Местните бизнесмени разчитат на туризма, тъй като полуостровът е до голяма степен откъснат от света заради западните санкции и усещат последиците от тях.

69-годишният Алберт Агагулян държи малко заведение на плажа край Севастопол. Пенсионираният пилот казва пред АФП, че не може да си позволи да изпрати детето си на летен лагер тази година.

“Хората не идват тук, защото се страхуват”, добави той.

Крим граничи с южната украинска област Херсон, която понастоящем се контролира от Москва, а наблизо се намира и югоизточната област Запорожие, която е частично окупирана от руската армия. Киев обеща да си върне загубените южни територии, завзети от руските войски, и някои смятат, че не може да се изключи възможността за украински удари и по Крим.

Въпреки че мнозина предпочитат да не обсъждат политиката, местни жители като Виктор Бородулин казват, че следят внимателно военната кампания на Москва в Украйна.

“Много съм притеснен от тези събития”, признава 77-годишният инженер.

Той казва, че е особено натъжен от потъването на руския крайцер “Москва” през април. Бородулин споделя носталгията по съветското минало и говори за възможността да купува плодове и зеленчуци от окупираната от Москва Южна Украйна.

“Днес дори купих някои продукти от Херсон. За мен това е голяма радост”, споделя той.

Видео: motooven

Почивка по руски – на километри от бойното поле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции