<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115019" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министърът н�...

Поискаха оставката на Иван Гешев от трибуната на Народното събрание

14 Януари 2022
0 1089

Поискаха оставката на Иван Гешев от трибуната на Народното събрание.

“Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” поискаха оставката на главния прокорор Иван Гешев, информира bTV. Предстедателят на ПГ на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров произнесе декларацията от името на коалицията от трибуната на Народното събрание:

“Призоваваме главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка, като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на Прокуратурата на РБ да осъществява пълноценно конституционните си функции.”

Поискаха оставката на Иван Гешев от трибуната на Народното събрание

В документа бяха изброени също и различни случаи, които, според управляващите, са свързани със системна ерозия на върховенството на правото в последното десетилетие – включително и скандалите с разпространението на СРС с Румен Радев, влизането на прокуратурата в президенството, случая “Росенец”, скандала “Апартаментгейт” и подслушването на протестиращи.

Обадил се Гешев на радио Ереван…

Декларацията беше посрещната с аплодисменти в залата.

Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС попита защо правосъдният министър Надежда Йорданова не присъства. Докато от “Възразждане” обявиха декларацията за демагогия, понеже те вече били внесли законопроект със изредени стъпки за смяна на главния прокурор.

Поискаха оставката на Иван Гешев от трибуната на Народното събрание

Прокуратурата реагира бързо след поисканата оставка на Иван Гешев. Оттам определят декларацията, прочетена в Народното събрание, като “крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт.”

От прокуратурата твърдят, че това е пример за пряко нарушаване на разделението на властите.

Иван Гешев се оплаква в 32 стр. до Брюксел: имало натиск срещу него (видео)

“Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериоьно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото.”

Прокуратурата допълва, че това е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, здравни и икономически проблеми, пред които са изправени българските граждани.

Източник: bTV 1, 2
Заглавна снимка: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции