<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151096" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първи реакци...

Полша вероятно ще поиска консултации по чл. 4 на НАТО

16 Ноември 2022
0 206

Полша вероятно ще поиска консултации по член 4 на НАТО след като предполагаемо руска ракета удари полска територия снощи близо до границата им с Украйна. Според Reuters Полша ще повдигне въпроса на заседание на Съвета за сигурност на ООН днес.

Две предполагаемо руски ракети удариха полска територия близо до украинската граница снощи

Двама души загубиха живота си експлозия в полското село на 6 км от границата. Полският президент Анджей Дуда каза, че Полша няма убедителни доказателства за произхода на ракетата.

Руски ракети са ударили държава от НАТО и са убили цивилни граждани (видео)

Инцидентът се случи часове след като президентът Володимир Зеленски очерта пред лидерите на страните от Г-20 своя мирен план за Украйна. Вчера Русия отприщи най-тежката вълна от ракетни удари по Украйна в близо деветмесечната война.

Какво следва за НАТО?

САЩ и съюзниците в НАТО разследват инцидента в Полша. Ранната информация предполага, че той може да не е причинен от ракета, изстреляна от Русия. Това каза американският президент Джо Байдън.

Министерството на отбраната на Русия отрече нейни ракети да са ударили полска територия.

Първи реакции на страни от НАТО за експлозията в Полша

Дуда каза, че е информирал генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и Байдън, че е „много вероятно“ полският посланик в НАТО „да поиска да се позове на член 4″. Т.е. консултации между съюзниците. Столтенберг ще проведе спешни разговори днес с посланиците на алианса относно инцидента.

Полша вероятно ще поиска консултации по чл. 4 на НАТО
iStock

Съгласно чл. 4 от учредителния договор на НАТО членовете могат да поставят за обсъждане всеки проблем, свързан със сигурността. Това им дава повече време, за да вземат решение какви стъпки да бъдат предприети..

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е “изключително обезпокоен” от новината за ракетните удари в Полша. Това каза заместник-говорителят на ООН Фархан Хак в изявление вчера вечерта. Той подчерта жизненоважната необходимост от задълбочено разследване преди взимане на решения.

„Изключително важно е да се избегне ескалацията на войната в Украйна“, заяви Хак.

Видео: Sky News

Полша вероятно ще поиска консултации по чл. 4 на НАТО на днешната среща на ООН

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции