<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135857" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украйна спеч...

Поне 3000 делфина са загинали в Черно море заради войната в Украйна

04 Юли 2022
0 986

Поне 3000 делфина са загинали в Черно море заради войната в Украйна, съобщава радио “Дарик“.

Според ръководител на отдел „Изследвания“ в Национален природен парк „Тузловски лимани“ в Украйна проф. Иван Русев причина за смъртта на водните бозайници са мощните сонари на военните кораби, както и подводните експлозии. Те унищожават деликатната навигационна система на делфините.

След като ослепеят, те не се хранят. Така остават гладни, а това води до слабост на техните организми, както и до инфекциозни заболявания.

Пред „Дневник“ той уточнява, че в момента могат да се изследват само 2-3% от черноморското крайбрежие на Украйна. Това означава, че броят на мъртвите животни най-вероятно е много по-голям.

Русев е преброил повече от 200 бомби. Те са попаднали в лагуните, разрушавайки местообитанията на водни птици като авокади и къдроглави пеликани. Това се е случило по време на критичните периоди на миграция и гнездене. „Обикновено имаме между 1000 и 1500 бели пеликана, които мигрират от Африка, казва той. Сега те са само 300.“

Според екоактивиста Атанас Русев от сдружението “Да спасим Корал” от официалната статистика на районните инспекции за опазване на околната среда през последните три месеца на българските брегове са били изхвърлени около 100 мъртви делфина.

„Тази цифра вероятно трябва да бъде умножена по 3, каза Русев, такава е обикновено закономерността.“

По негови думи обаче събирането на статистически данни за мъртвите делфини по нашите брегове няма особен смисъл, тъй като само 1 и 5% от случаите достигат до нашите брегове заради морски течения.

Още в началото на юни публикации, провокирани от новините за екологични последици на войната в Украйна, се появиха и в редица британски и американски издания.

Поне 3000 делфина са загинали в Черно море заради войната в Украйна

Откриха мъртъв делфин на плаж “Смокиня”

Войната застрашава зони на ЮНЕСКО

Пред Guardian Олександър Краснолуцки, заместник-министър по опазването на околната среда и природните ресурси на Украйна, казва, че почти 400 хил. хектара и 14 обекта във влажните зони на Украйна по крайбрежието и долното течение на река Днепър, които според ЮНЕСКО имат международно значение, също са застрашени.

Според Краснолуцки щетите, нанесени на природата в южната част на Украйна, вече се оценяват на милиарди долари. Но опасенията, че най-лошото предстои имат прецедент.

Според Вира Пориева, която координира работна група, събираща доказателства за военни престъпления срещу водните басейни, Украйна е решена да търси отговорност за всички тези щети. Сега тя е член на по-широка група, подготвяща екологично съдебно дирене срещу Русия. „Теоретично Международният наказателен съд може да преследва умишлени нападения, които съзнателно причиняват “широко разпространени, дългосрочни и сериозни щети на природната среда“, казва тя.

Поне 3000 делфина са загинали в Черно море заради войната в Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции