<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141666" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румънче стиг...

Пострадало от волтова дъга дете осъди БДЖ за 80 000 лева

19 Август 2022
0 849

На 5 ноември 2016 г. 10-годишният А. Е. излиза да играе с приятели. Те отиват между вагоните на депото в столичния квартал “Надежда”. Там той се катери на един от тях и е ударен от волтова дъга. Получава множество тежки изгаряния и прекарва следващия месец в болница. Следват много пластични операции, но детето остава обезобразено. Спира да излиза, да играе футбол заради травма на крака, в началото след инцидента спира дори да говори.

След случилото се започва да излиза информация, че А. Е. се е опитвал да си направи селфи и заради това се е стигнало до случилото се. Но то се повтаря още няколко пъти след 2016 г.

Пострадало от волтова дъга дете осъди БДЖ за 80 000 лева
iStock

От БДЖ се многократно се опитват да прехвърлят вината на жертвите, с оправдания, че имало табели за опасност и т.н.

За съда това не е достатъчно.

Апелативният съд в София е решил да увеличи обезщетението, което железницата трябва да плати, от 60 000 лв. на 80 000 лв. Два съдебни състава приемат, че БДЖ има вина, тъй като не е положила достатъчно грижи за имуществото си.

Френски експерт ще помага за модернизацията на БДЖ

“За разкош ще ви кажа, как се бори БДЖ с това вредно явление пострадалите. Гениално просто е – обявяват ги за виновни. Правят си селфита, дори десетгодишните, които не ползват социални мрежи? След Н-тия смъртен случай обявиха, че ще раздават брошури? А, и за да сме максимално екзактни, пуснаха съобщения на сайта си. Ограда, табели, спиране на тока? Не разбира се. Дори не им хрумва”, написа в блога си Николай Хаджигенов, адвокат на пострадалото дете. По време на делото той твърди, че това е защитна версия в опит да се прикрие нехайството на БДЖ.

Държавната железница се оправда пред съда, че контактната мрежа, по която тече електричество, не е всъщност нейна собственост. Нищо, че е в тяхно помещение и около тяхна собственост. Тя била на държавната фирма НКЖИ. Впоследствие дори е установено, че е дадена за ползване на БДЖ, която пък е възложила грижата отново на НКЖИ срещу заплащане.

Опитаха да завлекат с 16 милиона БДЖ

Само месеци преди инцидента в депо “Надежда”, такъв се случва и е “Подуяне”. Тогава се взема решение контактната мрежа, която не се ползва, да бъде демонтирана. Поставени са и предупредителните табели. Към ноември 2016 г. обаче по кабелите още тече ток.

За капак на всичко БДЖ се опита да хвърли вина и върху майката на детето, която го била оставила без надзор.

Съдът се съгласи, че родителят има съпричиняване.

Пострадало от волтова дъга дете осъди БДЖ за 80 000 лева
iStock

В крайна сметка БДЖ и услугите, които предлага, са под всякаква критика. Влаковете и пътуването с тях е бавно, нехигиенично, неприятно и наистина опасно. Лятото хората се пържат в жегата, а зимата трябва да са с палтата си, защото вътре вали сняг. Поне веднъж на ден през летния сезон има запален локомотив някъде из страната и макар на всяка каса да е описано, че ако пътуването се забави с повече от определено време, на пътника трябва да му се възстанови сумата за билета или част от нея, това никога не се случва.

Според новия шеф на БДЖ, 9 часа в нощния влак съчетават транспорт и хотел (видео)

В повечето европейски страни пътуването с влак е първото, към което прибягват гражданите. То е достъпно и удобно и позволява да се наслаждаваме на страхотни гледки. Тук БДЖ е само последен вариант, към който никой не иска да прибягва.

Пострадало от волтова дъга дете осъди БДЖ за 80 000 лева

Източник: СЕГА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции