<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=130666" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето колко пар...

Потокът на емигрантските пари съвсем секна

24 Май 2022
0 579

Потокът на емигрантските пари съвсем секна, пише в.Сега.

Разликата е 7-8 пъти в сравнение с периода преди Ковид-пандемията, сочи статистиката на БНБ. През март парите, които емигрантите са превели у нас, не достигат и 15 млн. евро. За сравнение през същия месец на 2019 г. сънародниците ни, печелещи зад граница, са превели на близките си близо 113 млн. евро. Данните за януари и февруари също показват огромен спад.  

Имаше години, когато гастарбайтерите ни бяха най-големият “чуждестранен инвеститор” в България. През 2019 г., годината преди пандемията, получените от емигранти пари бяха над 1,2 млрд. евро, – двойно повече от преките чужди инвестиции на бизнеса на стойност (630 млн. евро). Но ситуацията вече е коренно променена. 

Потокът на емигрантските пари съвсем секна

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

“Основните причини за сегашния срив са свързани с настъплението на коронавируса – заради пандемията и ограниченията много гурбетчии се прибраха, на други доходите намалаха, трети заубиха работата си зад граница, получават помощи там, но не могат да си позволят да заделят средства и да ги изпращат на своите роднини и близки”, коментират анализаторите от специализирания портал “Pariteni.bg”.

Най-много средства идват от българите, които работят в Германия. За три месеца те са превели 8 млн. евро, посочват от “Pariteni”. На второ място са сънародниците ни в САЩ, които са изпратили на близките си 7,3 млн. евро през януари-март. На трето са емигрантите в Испания, които са изпратили 4,3 млн. евро, а на четвърто – от Великобритания, които са превели 3,9 млн. евро. Значителни средства идват и от Гърция – 2,5 млн. евро.

Потокът на емигрантските пари съвсем секна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • хитпет

    24 Май 2022

    Таковаха майката на бизнеса в европа, заради ковид филма, и по-зле ще става, защото тук вече не става за живеене, просто народа ще се изнесе, (нормалния народ де), руско-българският матрял ще си остане...то е ясно...

Реакции