<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162980" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Силен вторич...

Потресаващи кадри от земетресението в Турция (видео)

06 Февруари 2023
2 4539

Потресаващи кадри от земетресението в Турция.

Седеметажна сграда се срути в района на Халилие, Турция, след серията силни земетресения.

Трус от 7,8 по Рихтер разтърси южната ни съседка и Сирия около 04:17 ч. местно време в нощта срещу понеделник. След това са регистрирани над 30 вторични труса със сила над 5 по Рихтер.

Силен вторичен трус с магнитуд 7,7 разтърси Турция

Със стотици ранени, се очаква броят на жертвите да се увеличи, докато спасителните екипи претърсват развалините. Турция обяви “аларма от ниво 4” с призив за международна помощ.

Летището в Хатай се разцепи на две от силните трусове.

Видео: YouTube

Полетите бяха спрени, за да могат самолети, превозващи спасителни екипи и хуманитарна помощ, да достигнат региона възможно най-бързо.

В момента само самолети с хуманитарна помощ и спасителни екипи имат право да кацат и излитат от двете летища. Летище Хатай, чиято писта беше повредена от земетресението, беше затворено за всички полети.

Земетресението разруши и историко-археологическа забележителност, датираща от преди повече от 2000 години. Това е крепостта “Газиантеп”, която се намира в центъра на едноименния град в южната част на Турция. Тя е е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Потресаващи кадри от земетресението в Турция (видео)
Снимка: Twitter @liz_cookman

Източната, южната и югоизточната част на крепостта в централния квартал “Шахинбей” бяха унищожени от земетресението, а отломките разпръснати по пътя, съобщи държавната Анадолска агенция. От агнецията добавиха, че подпорната стена също се е срутила.

Видео: Twitter

Видео: YouTube, Reuters

Потресаващи кадри от земетресението в Турция.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции