<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126603" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Любов по севе...

Повече от 15 години екокатастрофа заплашва Елин Пелин (РЕПОРТАЖ)

20 Април 2022
0 11990

Повече от 15 години екокатастрофа заплашва Елин Пелин – за проблема разказват Виктория Симеонова и операторите Йохан Вирт и Виктор Юрий.

Сигналът

Още през 2013 година Влади Василев разказа как на километри от село Лесново, Елин Пелин в земеделски земи се извисяват няколко ББ куба с опасни пестициди. Те са поставени незаконно и са в ужасно състояние.

Опасни пестициди 2

Тогава кметът на Елин Пелин обещава кубовете да бъдат премахнати. Уви, 9 години по-късно те продължават да стоят на незаконната площадка. Това се потвърждава и от съдебно решение, според което още на 1 април 2008 година общината е била задължена да премахне кубовете.

Днес миризмата в района е ужасна, кубовете са в лошо състояние, а институциите не отговарят задоволително на сигналите на гражданите. Хората се притесняват за здравето си. Те разказват, че от кубовете изтичат опасни вещества, които през подпочвените води стигат до питейните. Така все повече живеещи наоколо се разболяват от различни заболявания. Не липсва и възмущение от това, че беззаконието цари в Лесново от 2004 година насам.

Повече от 15 години екокатастрофа заплашва Елин Пелин (РЕПОРТАЖ)
Позицията на кмета

Потърсихме кмета на Елин Пелин инж. доц. д-р ИВайло Симеонов за коментар. Той обясни, че многократно е търсил РИОСВ и ДНСК за съдействие, но уви без резултат. По думите му той има желание да реши проблема с кубовете, но не и възможност да го направи. Не знае къде има площадки за съхранение на такива отпадъци. Не знае и кой може да ги транспортира. Но е уверен, че е направил всичко, което може да се направи от страна на общината, за решаването на проблема.

Кметът обеща, ако получи по-детайлни инструкции от РИОСВ как да се справи с проблема, да работи по това. Как обаче от РИОСВ ще коментират темата, очаквайте да разберете съвсем скоро!

Това и още много гледайте в новия епизод на “Господари на Уеба”, който вече е тук!

Повече от 15 години екокатастрофа заплашва Елин Пелин

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции