<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118535" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пътник от ава...

Правителството планира увеличение на всички пенсии с 6,1% от юли (видео)

11 Февруари 2022
0 305

Правителството планира увеличение на всички пенсии с 6,1% от юли, съобщава bTV.

По думите на шефа на парламентарната социална комисия Искрен Арабаджиев това увеличение е спрямо Швейцарското правило и Кодекса за социално осигуряване. Той уточни, че в зависимост от планираните до края на юни реформи, преизчисляването може да е и по-високо. 

„Това е еднакъв процент за всички пенсии. Миналата година средната пенсия се увеличи с 23%. За тази предвиждаме средната пенсия да се увеличи с 13,4%. Това е над инфлацията, която наблюдаваме в момента. Знаем, че не е достатъчно, но се надяваме да намерим механизъм това увеличение да продължи и за в бъдеще“, каза шефът на парламентарната социална комисия.

Правителството планира увеличение на всички пенсии с 6,1% от юли (видео)

Парламентът прие Бюджет 2022 г. на първо четене

Относно подготвяната през лятото пенсионна реформа, Арабаджиев посочи, че в системата има дисбаланс и от управляващата коалиция искат да заложат мерки, които да върнат справедливостта.

„Минималната пенсия нарасна доста, спрямо средната. Това доведе до положението 50% от пенсионерите да бъдат на минимална пенсия, което за мен не е правилно и справедливо. Ще търсим автоматични механизми, да не се замесваме политиците в системата. A пенсионерите да знаят какви пенсии ще взимат“, уточни Арабаджиев.

По отношение на заложеното увеличение на майчинството през втората година, той посочи, че така жените сами ще решават кога да се върнат на работа, а не притиснати от обстоятелствата. Припомни, че се предвиждат компенсации за семействата, чийто деца не са приети в ясли или детски градини.

Той определи Бюджет 2022 като социален, реалистичен и на растежа – с ръст на БВП от 4,8%.

Правителството планира увеличение на всички пенсии с 6,1% от юли

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции