<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129692" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Съб...

Правителството представи пакет от мерки срещу високите цени на горивата (видео)

17 Май 2022
0 243

Правителството представи пакет от мерки срещу високите цени на горивата, с които да бъдат подкрепени бизнесът и потребителите. Докато тече срещата на премиера Кирил Петков с представители на транспортния бранш в Министерския съвет, от пресслужбата на кабинета разпространиха до медиите предложенията на правителството.

Вижте с колко се увеличи цената на горивата у нас от началото на войната в Украйна? (видео)

Намаляване цената на биодобавката

Министерството на транспорта и съобщенията е постигнало договорка с Националната асоциация по биогорива в България, че компаниите ще предоставят за българския пазар добавката със 150-200 долара на тон по-ниско от цената на спот пазара. Предложението важи за юли, август и септември 2022. Така цената за добавката за българските потребители ще бъде изключително конкурентна. България е един от водещите производители на биогорива в Европа и това ни позволява да се възползваме от ситуацията, което е в интерес на българските потребители. По този начин се очаква ефектът от биодобавката върху крайната цена на горивата да бъде силно намален.

Премахване на акциза за природен газ, втечнен нефтен газ (пропан-бутан) и метан

Това ще даде възможност за намаляване на цената на килограм втечнен нефтен газ от 34 стотинки/кг допълнително на тези горива, които много от българските превозвачи и собственици на автомобили използват.

Кирил Петков: Корабите с газ от САЩ вече пътуват насам (видео)

Кирил Петков: ЕК ще преговаря от името на всички с "Газпром"
Намаляване на ДДС на природен газ и втечнен нефтен газ на 9%  

Тази мярка се допълва и с вече обявената мярка за покачване на минималния праг за задължителна регистрация по ДДС до праг от 100 000 лв., с което да се създаде облекчение за малките транспортни фирми.

Законодателни промени във връзка с неточно отчитане през тол системата

Със законопроект се променя механизмът на санкционирането. Ще се въведе справедлив и облекчен метод на разграничение на неволните от истинските нарушения.

Правителството представи пакет от мерки срещу високите цени на горивата (видео)

Когато системата не функционира, законът е категоричен, че никой нищо не заплаща. Във всички останали случаи на изключено устройство – по невнимание или дължащо се на техническа повреда, ще се прилага нов механизъм, без санкция на превозвачите. Дава им се възможност да декларират чрез своя доставчик, че се касае за техническа грешка и ще заплатят определена в тарифата такса.

Осигуряване на предвидимост при промяна на тарифите

Направено е предложение от превозвачите да се осигури предвидимост на промените в тарифата и обхвата на тол таксуването, като се даде минимум шест месеца транзитен период. За това време превозвачите да могат да изменят договорите си и да предвидят евентуалното увеличение в цената на услугите си.

Създадени са и две работни групи, които да извършат правен и икономически анализ на тол системата заради изразеното от превозвачите съмнение за нейната работа. Работата им ще завърши с писмени доклади, въз основа на които ще бъдат взети последващи решения.

Изключено е да се говори и за въвеждането на по-скъпи ставки за преминаване на пътя за транзитния трафик, тъй като и това е категорично забранено от Европа, посочват от пресслужбата на кабинета.

Ще има ли градски транспорт в София на 18 май? (видео)

Правителството представи пакет от мерки срещу високите цени на горивата (видео)

Промени във връзка със системата за компенсиране и субсидиране на обществения транспорт

Един от начините да се стимулира ползването на обществен транспорт е да се компенсират разликите в цените на билетите за различни социални групи. Констатациите на Министерството на транспорта и съобщенията  са, че системата на разпределение на компенсации и субсидии, действаща към момента, позволява различни тълкувания и недобри практики. В поредицата от срещи между министър Николай Събев и превозвачите, проведени след 10 май, участниците стигнаха до извода, че е най-добре да се следват стриктно разпоредбите на Регламент 1370/2002 на ЕС.

Източник и видео: bTV

Правителството представи пакет от мерки срещу високите цени на горивата (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции