<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112682" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Умора, задух, ...

Правосъдният министър: Има много сигнали срещу Гешев, Цацаров ще се раздели с поста си (видео)

22 Декември 2021
0 2025

Правосъдният министър: Има много сигнали срещу Гешев, Цацаров ще се раздели с поста си – това заяви Надежда Йорданова в ефира на БНТ.

Конкретен механизъм за разследване на главния прокурор и евентуалното му привличане към наказателна отговорност е разработило правосъдното министерство в Плана за развитие и устойчивост. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова в “Денят започва”

Предложението е главният прокурор да може да се разследва от магистрат

Неговият ранг да отговаря на тежестта на престъплението, за което е образувано производство. Той ще бъде избиран на случаен принцип подобно на сегашното случайно разпределение на делата.

За да не се чувства застрашен разследващият, са предвидени и гаранции. Сред тях досъдебното производство да се води така, че главният прокурор да не може да му въздейства. След края на разследването или на досъдебното производство кариерното развитие на разследващия магистрат няма да зависи от главния прокурор.

Осъществяването на тези промени е заложено да стане до началото на 2023г. Европейската комисия обаче счита този срок за неамбициозен и настоява да се съкрати, допълни министър Йорданова.

Докато се случат тези промени, министерството на правосъдието ще разчита на Висшия съдебен съвет да влезе в правомощията си и да провери сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев.

Тя добави, че има множество сигнали срещу действащия главен прокурор, които в момента се проверяват. Освен публично известния, свързан с отнемане на бизнес, има и сигнал за отказ за разследване на определени обстоятелства. Както и загубени или унищожени търговски дела и защо прокуратурата е отказала да разследва изчезването им.

“Трябва да припомним на гражданите, че това е най-голямата власт, която има прокуратурата. Как да води разследването – дали да го води по начин, по който да се разобличи виновния, или да протака нещата, така че виновният да не може да бъде осъден.” – каза Йорданова.

По думите ѝ в момента прокуратурата за пореден път манипулира дебата за съдебната реформа и измества фокуса, а проблемът с отчетността на главния прокурор виси от десетилетия.

Правосъдният министър: Има много сигнали срещу Гешев, Цацаров ще се раздели с поста си (видео)

Гешев изненада Йорданова, тя му го върна тъпкано (видео)

Надежда Йорданова заяви още, че се подготвя разделянето на две на Комисията против корупция и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Ще се сформира Комисия против корупцията. Тя ще има и разследващи правомощия, подобно на НАП и митниците. Също и комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество.

По думите на Йорданова след преструктурирането сегашният председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров няма да остане на поста си. За двете комисии ще бъде избран нов състав. Тепърва ще се изработват критерии за избор на членовете на новите звена и на тяхното ръководство.

Обсъждат се и промени, касаещи Висшия съдебен съвет. От правосъдното министерство ще предложат членовете на ВСС да имат право да упражняват магистратската си професия докато са част от съвета. Обсъжда се още парламентарната квота да бъде отворена за хора от академичната общност, а не за действащи магистрати, така че да се намали политическото влияние във ВСС.

Правосъдният министър: Има много сигнали срещу Гешев, Цацаров ще се раздели с поста си

Източник и видео: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции