<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=130076" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Спецакция на ...

Правят скрита реклама в столични детски градини (РЕПОРТАЖ)

19 Май 2022
0 5860

Правят скрита реклама в столични детски градини, сигнализира майка на дете, обърнала се към нас. В репортажа на Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт тя разказва, че в 153 ДГ “Света Троица” в София детето ѝ е гледало уж театрално представление. След него обаче се прибира с подарък – мостра паста за зъби с рекламна листовка.

Според Закона за закрила на детето родителите не трябва да се съгласяват децата им да са обект на реклама на ГМО храни. Респективно, за всякакъв друг тип реклами би следвало да дадат изричното си съгласие. Уви такова не е било поискано от тях. Етичният кодекс на рекламистите е по-строг. Според него реклама на почистващи и дезинфекционни продукти е недопустима пред деца. А при каквито и да е търговски съобщения децата трябва да знаят, че това е реклама.

Театралното представление, играно преди месец, е било посветено на грижата за зъбите. По време на него е показвана и френска марка паста за зъби, която дори не е подходяща за деца под 3-годишна възраст. Всичко това пред погледа на учители, които не намират нищо нередно в историята. На сайта на рекламодателя откриваме още много снимки от подобни представления в други детски градини и училища.

Изпратихме подставено лице със скрита камера да пита учителката за представлението. Тя не отрече, че то се е състояло. Но според нея то е “образователно”, а пастите са “просто подарък за децата”.

Правят скрита реклама  в столични детски градини (РЕПОРТАЖ)

Детска градина “през крив макарон” (Коментарът на “Господарите”)

Позицията на директорката

Потърсихме за коментар директорката на 153 ДГ Анелия Дудова-Едренова. Пред камерата ни тя отрече по време на представлението да е имало скрита реклама, макар лично тя да не го е гледала. Според нея то е част от одобрената програма на Регионалното управление на образованието и няма нищо нередно в нея. Представлението се е играло безплатно, за разлика от други, които родителите плащат допълнително.

Макар отричайки да е извършила нещо нередно, директорката обеща да следи по-внимателно съдържанието на постановките, които се играят пред децата. А ние обещаваме да потърсим позицията по случая и на РУО-София.

Нашият призив

Скъпи учители, директори и родители, децата са прекалено невинни, за да стават обект на реклами – особено между стените на образователни институции. Детските градини и училищата са място за знания, не за търговски съобщения. Бъдете по-внимателни какви послания достигат до децата, независимо от формата им. Днес рекламата на паста за зъби, вчера беше на кренвирши, а утре не е ясно на какъв продукт ще бъде и как този продукт ще се възприеме от децата.

Правят скрита реклама в столични детски градини

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Петър

    26 Май 2022

    А тя си няма друга работа майката…… Аман от такива родители!

Реакции