<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145799" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо не позво...

Премиерът на Косово предупреди за вероятен конфликт със Сърбия

28 Септември 2022
1 471

Премиерът на Косово Албин Курти смята, че има вероятност от евентуален конфликт със Сърбия. Той даде 4 възможни причини, които може да породят това.

Една от тях е, че Сърбия не признава независимостта на Косово. Страната дори блокира приемането на Косово в международни организации.

Сърбия няма да признае Косово, заяви Вучич

„Сърбия се бори срещу международното ни признаване и в същото време финансира незаконни структури в Косово, които подкопават върховенството на закона и нашия суверенитет. Второ, Сърбия не признава военните престъпления, извършени през 1990 г.“, посочи Курти.

Премиерът на Косово предупреди за вероятен конфликт със Сърбия
iStock

Косовският премиер подчерта също, че Сърбия поддържа близки отношения с Русия, което, според него, нарушава мира в региона.

Сърбия и Косово: Ще ескалира ли отново конфликтът в региона?

„Косово е демокрация, Сърбия не е – това е третото нещо, което ме притеснява. Всеки, който граничи с автокрация, е в опасност. Четвърто – Белград поддържа тесни връзки с деспотичния руски президент Владимир Путин. Вучич се срещна с Путин почти 20 пъти за 10 години, като последната среща беше на 25 ноември 2021 г. в Сочи, три месеца преди началото на войната“, каза Курти.

Премиерът на Косово предупреди за вероятен конфликт със Сърбия

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции