<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132862" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Караджов отг...

Премиерът на РСМ: Не сме използвали преговорите вътрешнополитически, за разлика от България

08 Юни 2022
1 556

Управляващата коалиция в Северна Македония не си е позволявала да политизира и използва преговорите с България за вътрешна употреба. Това обяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачески, коментирайки оттеглянето на “Има такъв народ” от управляващата коалиция в България.

Петков призова Радев да свика Консултативния съвет за преговорите със Северна Македония (видео)

Премиерът на РСМ: Не сме използвали преговорите вътрешнополитически, за разлика от България

Новината, че Слави Трифонов оттегля министрите на “Има такъв народ” от българското правителство е стигнала до Ковачески в коридора по пътя към пресконференцията на тримата лидери на държавите от инициативата “Отворени Балкани”, която се провежда в Охрид.

„В нито един момент не сме инструментализирали и политизирали въпроса за преговорите и не сме ги използвали за вътрешна употреба, за разлика от другата страна, която използваше този въпрос вътрешнополитически“, каза Ковачевски. Той допълни, че Северна Македония и сега е отворена да разговаря с посредничеството на председателството на ЕС.

Република Северна Македония винаги е била коректен и предвидим партньор, подчерта премиерът на страната.

“Ние сме партньор, на когото може да се има доверие. Решихме всички отворени вътрешни въпроси – Охридският договор реши междунационалните отношения в страната. Ние сме държава, която осигурява колективни права на етническите общности и държавни институции, които се грижат за правата на гражданите ни. Доказахме, че можем да решим всички отворени въпроси и със съседите си. Благодарение на решението на проблемите с Гърция сме член на НАТО, нямаме отворени въпроси със Сърбия – решихме 130 годишния църковен въпрос, нямаме отворени въпроси с Албания и Косово”, каза още Ковачевски.

Министърът на външните работи и министърът по европейските въпроси са работили с пълен капацитет за търсене на решение с България и постигане на договор, който да бъде приемлив и за двете страни на базата на европейските ценности и добросъседските отношения, обясни премиерът на Северна Македония Димитър Ковачески.

Кой е македонецът, задържан за палежа на културния център в Битоля? (видео)

Премиерът на РСМ: Не сме използвали преговорите вътрешнополитически, за разлика от България

По-рано в сряда българският премиер Кирил Петков каза, че на масата за преговори със Скопие има предложение, според което Северна Македония ще промени конституцията си и в нея ще бъдат вписани българите наравно с останалите народности. Това ще стане преди началото на преговори за европейско членство, а ЕС ще бъде гарант за това.

Петков определи това като безпрецедентен успех за екипа от МВнР, което се води Теодора Генчовска, която лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов обяви, че ще изтегли от кабинета.

Преди това Трифонов обяви, че българският премиер се готви да “пусне” Скопие към ЕС и това е една от причините да обяви края на коалицията.

Петков отговори, че само ако бъде променена конституцията на РСМ, ще се случи първата междуправителствена конференция, гарантирана от европейските ни партньори.

Източник: bTV, Mediapool

Премиерът на РСМ: Не сме използвали преговорите вътрешнополитически, за разлика от България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции