<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128536" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Макрон предл...

Байдън подписа закон за “ленд-лийз” за Украйна (видео и снимки)

10 Май 2022
0 1151

Байдън подписа закон, който ще ускори изпращането оръжие за Украйна. Става дума за т. нар. закон за ленд-лийз. Новината предаде в Twitter CBS News.

Русия заплаши да унищожава транспортните средства на НАТО с оръжие за Украйна

“Това е важно, това е наистина важно”, каза Байдън по време на подписването. В Овалния кабинет присъстваха вицепрезидентът Камала Харис, сенаторът демократ Бен Кардин, членът на Камарата на представителите Елиса Слоткин (ДП) и  Виктория Спартц от Републиканската партия.

Байдън подписа закон за &#8220;ленд-лийз&#8221; за Украйна (видео и снимки)

Спартц е първата в историята на Конгреса етническа украинка. Сенатът прие единодушно на 6 април закона за възстановяване на програмата за ленд-лийз, действала по времето на Втората световна война. На 28 април Камарата на представителите я одобри – 417 конгресмени гласуваха за, 10 – против. След това законът бе пратен на Байдън. 

Закон за ленд- лийза в защита на демокрацията на Украйна

Пълното име на закона е Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022 (Закон за ленд- лийза в защита на демокрацията на Украйна). В него се казва, че президентът на САЩ разрешава на правителството да дава под наем или с отстрочка в плащането средства за защита на Украйна, както и на други страни от Източна Европа, “засегнати от нахлуването на Руската федерация в Украйна”, за да се помогне на тяхната отбранителна способност и да се защити населението от възможно нахлуване или продължаваща руска агресия. 

Путин обвини Запада за войната в Украйна от Червения площад, но не обяви края (видео)

“Гласът на Америка” уточни, че Украйна не е длъжна да плаща веднага да техниката и въоръжението, тя ще получи отсрочка. 
Според закона, президентът на САЩ трябва да спре ускорените доставки на оръжие 60 дни след влизане на закона в сила. 

Байдън подписа закон за &#8220;ленд-лийз&#8221; за Украйна (видео и снимки)
iStock

The Washington Post подчертава, че законът не урежда искането на Байдън да предостави на Украйна помощ в размер на 33 милиарда долара. Сенатът и Долната Камара ще разгледат това искане идните седмици. 

Байдън подписа закон, който ще ускори изпращането оръжие за Украйна

Източник: CNBC

Видео: CBS News

Снимка: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции