<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=164244" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ оттегля г...

Президентът на Молдова разкри готвен от Русия план за държавен преврат (видео)

13 Февруари 2023
0 312

Президентът на Молдова разкри готвен от Русия план за държавен преврат, предава NOVA.

Мая Санду разкри намеренията за дестабилизирането на държавните институции и за смяната на властта в Кишинев на брифинг, даден днес.

Смяна на властта в Кишинев

„Чрез насилствени действия, маскирани под протестите на т.нар. опозиция, трябваше да се наложи смяната на властта в Кишинев. Документите, получени от нашите украински партньори, показват добро документиране на местата и логистичните аспекти за организирането на тези подривни действия“, каза Санду предмедиите.

Правителството на Молдова подаде оставка

По нейни думи, планът е предвиждал участието на обучени от военните диверсанти. Маскираните като цивилни граждани трябвало да атакуват държавни сгради и да вземат заложници.

„Също така планът включва използването на хора извън страната за насилствени действия. Материалите съдържат инструкции за правилата за влизане в Република Молдова на граждани на Руската федерация, Република Беларус, Сърбия и Черна гора“, казва още президентът на Молдова.

Вътрешна подкрепа

В плана е включено и участието на помощници „отвътре“ в лицето на членове на партията „Шор“, ветерани, бивши служители на полицията и лица, свързани с олигарха Владимир Плахотнюк. „Шор“ представлява многонационална политическа асоциация на граждани от националните малцинства, в това число българи.

Президентът на Молдова разкри готвен от Русия план за държавен преврат (видео)
Wikipedia

„Целта на тези действия е да се срине конституционният ред, да се смени законната власт в Кишинев с незаконна, което би поставило страната ни на разположение на Русия, за да се спре процесът на европейска интеграция, но и за да може Република Молдова да бъде използвана от Русия във войната срещу Украйна“, посочва Мая Санду.

Сергей Лавров: Молдова може да последва Украйна

Разкритият от Украйна план

Радев от Брюксел ще настоява за мирно разрешаване на конфликта в Украйна (видео)

Миналата седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в Брюксел, че Киев е „прихванал план за унищожаване на Молдова, изготвен от руското разузнаване“.

Президентът на Молдова разкри готвен от Русия план за държавен преврат

Видео: YouTube/Digi24HD

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции