<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146527" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Най-голямата ...

Президентството излезе с позиция за влизането на Украйна в НАТО

03 Октомври 2022
0 1927

Президентите на девет страни от Централна и Източна Европа подписаха декларацият по по отношение на Украйна и нейното членство в НАТО. От Президентството излязоха с позиция относно казуса.

Ето какво гласи тя:

Украйна подаде молба за ускорено присъединяване към НАТО (видео)

Президентството излезе с позиция за влизането на Украйна в НАТО
iStock

Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа.
 
България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност. Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната.
 
Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави.

Президентството излезе с позиция за влизането на Украйна в НАТО

Източник: Darik News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции