<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146939" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето кой грабн...

Присъдиха Нобеловата награда за мир на руски, беларуски и украински правозащитници

07 Октомври 2022
0 79

Присъдиха Нобеловата награда за мир на беларуския правозащитник Алес Беляцки, руската неправителствена организация “Мемориал” и украинския Център за граждански свободи.

“Норвежкият Нобелов комитет би желал да награди трима забележителни борци за гражданските права, демокрацията и съвместното мирно съжителство в трите съседни държави – Беларус, Русия и Украйна”, обяви председателката Берит Райс-Андерсен.

Ето кой грабна Нобеловата награда за литература

Присъдиха Нобеловата награда за мир на руски, беларуски и украински правозащитници
Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

“Със своите постоянни усилия в полза на човешките ценности, противопоставянето на милитаризма и защитата на принципите на правото, тазгодишните лауреати съживиха и почетоха визията на Алфред Нобел за мир и братство между народите, визия, от която имаме огромна нужда в днешния свят”.

Журналисти получиха Нобеловата награда за мир заради битката им за свободата на словото

В официалното съобщение комитетът отбеляза, че лауреатите на Нобеловата награда за мир представляват гражданското общество в своите държави и от много години насърчават правото да се критикува властта, както и защитават правата на гражданите. Положили са огромни усилия за документиране на военни престъпления, нарушения на човешките права и злоупотреба с властта.

Носителите

Райс-Андерсен призова беларуските власти да освободят от затвора Алес Беляцки. Той е сред основателите на групата за човешки права “Вясна” и това не е първият път, в който е задържан. Беляцки е бил лишен от свобода от 2011 г. до 2014 г. и след мащабни демонстрации срещу беларуския режим през 2020 г.

Присъдиха Нобеловата награда за мир на руски, беларуски и украински правозащитници
Wikipedia

“Мемориал” е създадена след разпадането на Съветския съюз и се занимава с нарушенията на човешките права по време на СССР. По-рано тази година обаче организацията бе принудена да прекрати дейностите си заради противопоставянето ѝ срещу войната в Украйна.

Сванте Паябо получи Нобеловата награда за медицина (видео)

Център за граждански свободи е основан от адвоката Олександра Матвичук в Киев през 2007 г. Това е първата Нобелова награда за украинска организация или гражданин.

Присъдиха Нобеловата награда за мир на руски, беларуски и украински правозащитници

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции