<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127423" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какви спасит...

Притисната между ЕС и Русия – пое ли Сърбия към Китай?

29 Април 2022
0 3160

Притисната между ЕС и Русия – пое ли Сърбия към Китай? Отговор дава материал на Булевард България.

Сърбия е подложена на силен натиск от Запада заради традиционно близките си връзки с Русия на фона на войната в Украйна. Белград говори за европейска интеграция, но не се отказва от сътрудничеството си с Москва. И изглежда сърбите харесват този подход. Инвазията на Кремъл обаче прави баланса труден, а избора – още по-труден. 

Денят е 10 април и шест китайски товарни самолета кацнаха на летището в столицата на Сърбия. Те доставят нови ракетни системи земя-въздух HQ-22. Новината премина по-скоро под знака на това защо въоръжение от Пекин прелита над територията на страни от НАТО, след като Алиансът не одобрява тези сделки. Но оръжейната пратка сякаш дойде да демонстрира влиянието на Китай в балканската страна.

Така Сърбия днес се оказа между три сили – ЕС, Русия и Китай. Какъв ще е следващият ход? 

Път към Европейския съюз или към Русия?

Събитията в Украйна поставиха Белград под значителен натиск заради политиката ѝ спрямо Москва, пише изданието „BalkanInsight“. Макар отдавна да е заявила желанието си за бъдеще в ЕС като приоритет. А тази перспектива да среща одобрение в обществото, страната отдавна се възползва от сътрудничеството си както с Европа, така и с Русия.

Сърбия е една от малкото държави на Стария континент, които не наложиха санкции след началото на руската инвазия в Украйна, която започна на 24 февруари. Неотдавна президентът Александър Вучич обяви, че ще гледа това „да остане така“. Той определи западните санкции срещу Кремъл като „неморални и безсмислени“.

Притисната между ЕС и Русия &#8211; пое ли Сърбия към Китай?

Какви спасителни изходи остават на България и Полша, след като Русия спря доставките на газ?

Позицията на сръбския президент може да бъде обяснена с подчертано проруските настроения сред гражданите. Над 60% от анкетираните обвиняват НАТО за настоящия конфликт в Украйна. В това време само 3,5% обвиняват Москва, сочи проучване на „Гласът на Америка“.

Друг фактор за правителствената политика са цените на газа. Близо 65% от вноса на синьо гориво и 70% от вноса на петрол идват именно от Русия. Очакваше се по-късно тази година Сърбия да поднови 10-годишния си договор с “Газпром”. Властите в Белград обаче видяха спирането на доставките за България като риск София да преразгледа транзита на газ, който преминава през “Турски поток”.

Министърът на енергетиката Зорана Михайлович обясни, че сръбската държава обмисля вариант да удължи сегашния си договор с “Газпром” до края на годината, вместо да подписва нов дългосрочен. Настоящият контракт за газови доставки изтича на 31 май, а Белград вече разглежда въможностите да получава втечнен газ през Гърция.

Въпреки че не наложи санкции, Сърбия все пак подкрепи резолюции на ООН, осъждащи войната в Украйна. Тя гласува за отстраняването на Русия от Съвета на ООН по правата на човека.

До момента Европейският съюз проявява толерантност към сръбската позиция. Той повтори, че все още очаква страната да се присъедини към санкциите срещу Москва. Междувременно Брюксел подкрепи Белград в спора с Косово по въпроса как сърбите в Косово да гласуват на изборите, които се проведоха на 3 април.

Изборите за президент и за парламент в Сърбия в началото на месеца донесоха победа за Александър Вучич и за неговата партия. Тя получи подкрепата на 43% от избирателите. Така Белград се сдоби с възможността да продължи политиката си за неналагане на санкции срещу Русия, облечена в думите „военен неутралитет“.

„Стоманеното приятелство“ с Китай

Доставка на ракетни системи земя-въздух HQ-22 от Китай се смята от някои анализатори за демонстрация на сила. Тя е в съответствие с продължителната тенденция за увеличаване на китайското влияние в Източна Европа и в частност в Сърбия.

Притисната между ЕС и Русия – пое ли Сърбия към Китай?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции