<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112884" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

Проф. Аргирова пред Кирил Петков: Има опасност България да стане Covid гето (видео)

23 Декември 2021
0 508

“В края на април или май в страните с висока ваксинация ще затихне масовата психоза. При нас обаче изгледът е да се превърнем в страна с ендемично разпространение на вируса. Възможно е да трябват нови ваксини за отделни райони, кампании за имунизация. България има опасност да стане Covid гето при това положение. Ако това стане, повярвайте ми, никой няма да иска да дойде тук нито на екскурзия, нито за бизнес.”

Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова в предавано на живо интервю-разговор с министър-председателя Кирил Петков, което самият той води.

Проф. Аргирова пред Кирил Петков: Има опасност България да стане  Covid гето

Разговорът се предава на живо във Facebook и се случва непосредствено преди премиерът да представи стимулите за ваксинация и стратегията на новия кабинет за противодействие на Covid-19, предаде NOVA.

Проф. Аргирова заяви, че хората със сърдечно-съдови заболявания нямат никакво основание да се притесняват от имунизация. Описани са единични случаи при млади мъже за усложнения, но това не може да бъде основание човек да не се ваксинира. Случаите са единични. Хората с диабет също трябва да се имунизират, каза още проф. Аргирова. Тя обясни, че при хора със сериозно наднормено тегло, са действително много по-изложени на действието на вируса.

Вирусологът съобщи, че в Световната здравна организация (СЗО) лансира идеята за страните с ниско ваксинално покритие, да бъдат отделени в обща червена зона, с която да се работи по друг начин – за достъп за там и от там. Това се говори в СЗО, така че нещата са изключително сериозни, каза проф. Аргирова.

Според премиера Кирил Петков България трябва да каже, че не иска да е Covid гето.

Проф. Аргирова пред Кирил Петков: Има опасност България да стане  Covid гето

“Това зависи от всеки един от нас. Този път не може да сочим с пръст държавата. Малкият бизнес не може да бъде непрекъснато подпомаган”, каза Петков.

“Последното нещо, което искам да закачат към името на България. е да бъде Covid дестинация. Надявам се хората да разберат, че не може да сме последни по всичко. Тук става въпрос за нас, за нашите деца, за нашата икономика”, добави още той.

Проф. Аргирова пред Кирил Петков: Има опасност България да стане Covid гето

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции