<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100993" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ваксинирани, ...

Проф. Чорбанов: В началото на октомври представяме българската ваксина срещу Covid-19 (видео)

26 Септември 2021
0 528

“На 5 октомври представяме българската ваксина срещу Covid-19.” Това заяви пред NOVA проф. Андрей Чорбанов – директор на департамент „Имунология” в Института по микробиология на БАН и депутат от ИТН в последните два парламент. 

Според него, преболедувалите нямат нужда от ваксина, защото имат защита.

БАН: Българската ваксина ще има ефект срещу всички варианти на Covid-19 (видео)

„Всички резултати в световен план показват, че имунитетът на прекаралите Covid-19 е много висок и на практика те няма нужда да бъдат ваксинирани. Това е един от основните моменти, които трябва да се дискутират”, каза той.

И допълни: „Антителата не са белег и фактор, който трябва да бъде отбелязван. Те се синтезират от организма на прекаралите заболяването, когато той продължава да се среща с хора, които са позитивни по отношение на вируса, т.е. когато бъде провокиран. Фактор на защита са други имунни компоненти, които гарантират защита на организма през по-дълъг период – за цял живот”.

Проф. Чорбанов: В началото на октомври представяме българската ваксина срещу Covid-19

„Ваксинацията трябва да бъде доброволна и от този аспект всеки един пълнолетен човек трябва да прецени сам за себе си до каква степен е готов да поеме риска от заболяването или не”, категоричен бе Андрей Чорбанов. „Всеки който се чувства застрашен и ако ваксината е факторът, който ще го накара да не се чувства така, трябва да се ваксинира”, посочи още той.

Той коментира и необходимостта от поставяне на бустерна доза от ваксината срещу Covid-19. „Допълнителни дози за ваксини в общия случай се поставят, когато организмът не е реагирал достатъчно адекватно. Дори и при БЦЖ ваксините е така. Навсякъде се въвежда такава доза най-вече за възрастните хора. От този аспект третата доза се прави като аналог на другите ваксини”, смята Чорбанов.

Проф. Чорбанов: В началото на октомври представяме българската ваксина срещу Covid-19

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции