<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98450" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Типично бълг...

Професор Петров: Притесненията за усложнения от ваксините срещу COVID-19 не се оправдаха (видео)

04 Септември 2021
0 747

“Притесненията за усложнения от ваксините срещу COVID-19 не се оправдаха” – това заяви в студиото на “Събуди се” по NOVA кардиологът професор Иво Петров.

„Статистиката е категорична. Трябва да се ваксинираме”, каза още той

„Честотата на миокардити, миокардни инфаркти, белодробни емболии – нещата, от които много често хората с COVID-19 страдат като усложнения, е в пъти по-малка при ваксинираните спрямо тези, които не са ваксинирани. Големите притеснения, че ваксините могат да предизвикват усложнения, не се оправдаха”. 

“Типично българска черта”. Защо не искат да се ваксинират учителите

Професор Петров: Притесненията за усложнения от ваксините срещу COVID-19 не се оправдаха

По думите му 17-20 процента от COVID болните имат сърдечно-съдови усложнения. „В една немалка част от случаите именно тези усложнения са причина за смърт”, посочи кардиологът.

„Бих посъветвал хората, които след коронавирус имат още задух или умора, да си направят лабораторни изследвания. Тези, които се чувстват добре 20-30 дни след преболедуване, не бих казал, че трябва да имат огромно медицинско внимание”, каза той.

„Надявам се, че това е първата от затихващите вълни на COVID-19. Не бих казал, че песимистичните очаквания би трябвало да предоминират. Няма такова стръмно покачване на случаите. Има дни в които има по-малко заболели и такива, в които има повече. Надявам се, че това ще доведе до по-малък натиск върху здравната система в сравнение с предишната вълна”, коментира Петров.

Професор Петров: Притесненията за усложнения от ваксините срещу COVID-19 не се оправдаха

Източник и видео: NOVA

По думите му 17-20 процента от COVID болните имат сърдечно-съдови усложнения. „В една немалка част от случаите именно тези усложнения са причина за смърт”, посочи кардиологът. „Надявам се, че това е първата от затихващите вълни на COVID-19. Не бих казал, че песимистичните очаквания би трябвало да предоминират. Няма такова стръмно покачване на случаите. Има дни в които има по-малко заболели и такива, в които има повече. Надявам се, че това ще доведе до по-малък натиск върху здравната система в сравнение с предишната вълна”, коментира Петров.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции