<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109603" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Модел на бель...

Промените в климата водят до “разводи” между албатросите

26 Ноември 2021
0 218

Промените в климата водят до “разводи” между албатросите, пишат от BBC.

Връзките при хората приключват, защото искрата може е изчезнала или просто не можете да отделите време един за друг. Но може ли изменението на климата да причини срив в отношенията?

Според ново проучване, албатросите, едни от най-лоялните същества в света, се “развеждат” повече напоследък. Изследването е публикувано в списание Royal Society. To е разгледало 15 500 гнездящи двойки на Фолкландските острови за 15 години.

Разводът при албатросите в човешки план е просто изневяра. Един от двойката се чифтосва с различен индивид
Промените в климата водят до "разводи" между албатросите

Само 1% от албатросите се разделят, след като изберат своя партньор в живота. Процентът е много по-нисък от този при хората в Обединеното кралство.

Моногамията и дългосрочните връзки са много често срещани за тях. Това обяснява Франческо Вентура, който е изследовател от Лисабонския университет и съавтор на изследването.

Но в годините с по-високи температури на водата, до 8% от двойките албатроси се разделят. Това сочи проучването.

Развод, предизвикан от околната среда
Промените в климата водят до "разводи" между албатросите

Проучването показало, че “разводът, зависим от околната среда, може да доведе до последици”. Обикновено разводът между албатросите се задейства, когато двойка не успее да се размножи. В този случай те намират нови партньори през следващия размножителен сезон.

Но изследването показвало, че двойките се разделят, дори когато са имали успешен размножителен сезон.

Мелинда Гейтс е обмисляла развод още през 2019 гoдина (видео)

Франческо казва, че има две възможни теории – първата е свързана с борбата на връзката на дълги разстояния. Затоплящите се води принуждават птиците да ловуват по-дълго и да летят по-далеч. Ако не успеят да се върнат навреме за размножителния сезон, техните партньори могат да продължат с нов.

Промените в климата водят до "разводи" между албатросите

Другата теория е, че хормоните на стреса на албатроса се повишават в по-сурова среда. Това също е повлияно от по-топлата вода.

Някои данни от 2017 г. сочат, че броят на гнездящите двойки от вида е малко повече от половината на този през 80-те години на миналия век.

Източник: BBC

Промените в климата водят до “разводи” между албатросите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции