<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93393" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арестуваха ж...

Простреляха в главата известен нидерландски разследващ журналист

07 Юли 2021
0 534

Простреляха в главата известен нидерландски разследващ журналист вчера на улица в Амстердам. Мишена на покушението е Петер де Врийс, предава БТА, цитирайки агенция Ройтерс.

Предполагаемият стрелец и още двама души са задържани. Полицията отказва да даде повече подробности.

Кметът на Амстердам Фемке Халсема обяви, че Де Врийс е в тежко състояние и в момента се бори за живота си.

“Той е национален герой за всички нас. Рядък, смел журналист, който неуморно търси справедливост” – заяви тя по време на извънредна пресконференция.

В момента полицията събира видеозаписи, свидетелски показания и улики.

Кой е Петер де Врийс?

Разследващият журналист е спечелил международната награда Еми в категория Актуални събития през 2008 г. заради работата му по темата за изчезването на тийнейджърката Натали Холоуей в Аруба през 2005 г., припомня Ройтерс.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте определи покушението като”шокиращо” и “непонятно”.

“Това е нападение срещу смел журналист и атака срещу свободните медии, които са толкова важни за нашата демокрация”, каза премиерът. “Ние се молим той да оцелее”, допълни още той.

Нидерландската телевизия RTL съобщи, че Петер Де Врийс е бил в студиото минути преди един от петте изстреляни куршума да уцели главата му.

Простреляха известен нидерландски разследващ журналист
Снимка: в. Парул

В. “Парул” публикува снимка от местопрестъплението. На нея се виждат няколко души, събрали се около мъж, лежащ на земята.
64-годишният Де Врийс е известен коментатор в телевизионни предавания на тема престъпност. Той е и криминален репортер, който често си служи с източници сред силите на реда и в подземния свят, отбелязва Ройтерс.

Журналистът стана известен в страната с разследванията си по много случаи. Един от най-влиятелните сред тях е отвличането на бирения магнат Фреди Хайнекен през 1983 г.

Заплахите не са новост за Петер де Врийс

В миналото Петер де Врийс е получавал много заплахи във връзка с работата си.

През 2013 г. един от хората, отправили заплахи към него – похитителят на Фреди Хайнекен – Вилем Холедер, бе осъден. В момента той излежава доживотна присъда затвор заради участието си в пет убийства.

Друг заплашил журналиста, който в момента е съден за убийство и трафик на наркотици, Ридуан Таги, отрича да е заявявал, че Де Врийс ще бъде убит. Де Врийс е съветник на свидетел по делото срещу Таги и неговите предполагаеми съучастници. Предишният адвокат на този свидетел, идентифициран като Набил Б., бе застрелян на улица в Амстердам през септември 2019 г., припомня Ройтерс.

Простреляха в главата известен нидерландски разследващ журналист

По информация от БТА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции