<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108620" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Граждани про�...

Протест срещу насилието над жени ще се проведе на 25 ноември

19 Ноември 2021
0 450

Протест срещу насилието над жени ще се проведе на 25 ноември.

Протестът е на национално ниво под наслов “Нито една повече” и ще се проведе в Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените. Той ще се състои на 25 ноември от 18:30 пред Съдебната палата в София и е организиран от “Български фонд за жените”.

Токсичността в отношенията стои в основата на насилието, затова всеки човек трябва да следи за първите признаци, че се намира във връзка с насилник. Това е основното послание на кампанията “Бъди ранобудна” срещу домашното насилие.

Кампанията е част от проекта Emprove, който предлага грижа и подкрепа на жени, преживели насилие.

Протест срещу убийствата на жени ще се проведе на 25 ноемрви

Протестът е съпътстван и от отворено писмо към новоизбраните депутати и бъдещия президент. Писмото призовава предприемане на незабавни мерки за борба с насилието на жени и домашното насилие.

Не можем да върнем Евгения, нито другите “обичани” до смърт жени, но можем да отворим очи

Действията са провокирани и от поредните два случая на тежко насилие от послените дни. 33-годишна млада майка Евгения Владимирова от София бе убита по особено жесток начин от своя съпруг. Той, с помощта на баща си, е сложил тялото ѝ в куфар и го е изхвърлил в покрайнините на Перник.

Няколко дни по-късно се разбра и за случай от град Цар Калоян, при който 17-годишно момиче бе изнасилено, жестоко пребито и подпалено от 25-годишен мъж, неин роднина.

Протест срещу убийствата на жени ще се проведе на 25 ноемрви
От фонда за жените

“Този тип насилие наричаме фемицид. Това престъпление от омраза, извършено на основата на пола – срещу жена, защото е жена. Тези престъпления са възмножни в България и навсякъде по света заради патриархалната култура, според която жените трябва да се подчиняват на мъжете. Също така заради половитe стереотипи, според които жените трябва да си “знаят мястото” в кухнята и да са заети с децата. Друга причина са схващанията, че ревността е потвърждение за любов и напълно легитимен повод за убийство.”

Протест срещу убийствата на жени ще се проведе на 25 ноемрви

“Докато България продължава да е гробище за жени, нито една криза не може да бъде напълно преодоляна и нито една реформа – качествено извършена”, пише в отворено писмо до депутатите.

Как да разпознаем отровните отношения?

“Ние не търсим осъзнато насилника. Напротив, ние търсим този, който най-малко да прилича на насилниците от нашето детство, но както се случва винаги – намираме това, от което бягаме. Това не е случайно. Дължи се на факта, че не разбираме напълно онова, което ни вреди. Станали сме толерантни към вредното и сме замъглили сетивата си така, че разпознаването е станало невъзможно”, коментира Славка Зидан, терапевт към Emprove.

Протест срещу убийствата на жени ще се проведе на 25 ноемрви


Чрез кампанията си “Бъди ранобудна” проектът Empower се опитва да популяризира сред жените сигналите, за които да внимават в отношенията си. Опитът им показва, че обикновено насилието не се случва изведнъж, а е дълъг процес на въздействие върху жертвата и жената трябва да бъде осъзната за ранните признаци.


Първите знаци, че се намирате във връзка с насилник:


Усещате напрежение при започването на разговор, защото често той преминава в караница, за която вие сте посочена за “виновна”. Обвинявана сте, че не сте “нормална” и имате много лични проблеми, с които трябва да се справите. Имате усещане, че ако той не поиска, никога няма да може да се разделите, защото “няма да ви пусне”. Виждате всичко положително, което прави за вас и лесно игнорирате собственото си чувство за нередност.

Протест срещу убийствата на жени ще се проведе на 25 ноемрви

Заплашва ви, че ако се разделите, ще “ви съсипе живота” или “ще се самоубие”. Често се чувствате манипулирана и принуждавана да правите неща, които всъщност не искате. Губите се между това “кое е редно”, “кое е нормално” и “къде е вашето чувство – как да го разпознаете и да му се доверите”.

Попадате в ситуация на публично унижение – пред непознати, приятели, родители или собствените ви деца.

Източник: Mediapool

Протест срещу убийствата на жени ще се проведе на 25 ноемрви

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции