<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125542" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин срещу Wi...

Путин е напът да разшири НАТО – Финландия и Швеция искат да се присъединят още през лятото

11 Април 2022
0 3438

Финландия и Швеция имат готовност да се присъединят към НАТО още през лятото. Решението им е било взето заради инвазията на Русия в Украйна, съобщи The Times.

Според информацията на вестника, членството на двете скандинавски държави е било тема на дискусии между външните министри от Алианса през миналата седмица, пише Булевард България.

Столтенберг иска постоянно военно присъствие по границите на НАТО

Очаква се Финландия да подаде заявка през юни. Непосредствено след това примерът ѝ ще бъде последван и от Швеция.

Финландският премиер Сана Марин каза, че е време страната да започне да преосмисля позицията си относно НАТО. А шведският министър-председател Магдалена Андерсън отказа да отпише подобен ход. 

Путин е напът да разшири НАТО - Финландия и Швеция искат да се присъединят още през лятото

Финландия разполага с дълга граница с Русия. Страната е била и жертва на руската агресия, като през 1939 г. бе нападната от Москва. Въпреки това следваше трайна политика да организира отбраната си сама, без да членува в съюза. Случващото се в Украйна обаче е променило нагласите в държавата.

НАТО бомбардира Югославия, Путин – Украйна. Едно и също ли е?

“Русия не е съседът, за който я мислехме,” каза Марин. “Мисля, че трябва да вземем много внимателни решения, но и да не се бавим повече от необходимото, защото ситуацията е много тежка. 

Ако присъединяването им се осъществи, броят на страните в НАТО ще стане 32.

Путин е напът да разшири НАТО – Финландия и Швеция искат да се присъединят още през лятото

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции