<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123344" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия не отхв...

Путин: „Неприятелските“ страни ще ни плащат за газ само в рубли

23 Март 2022
0 2511

Русия ще откаже да приема плащане за доставки на природен газ в “компрометирани” валути, включително долари и евро, и ще премине към разплащания в рубли. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и “Сега”.

На съвещание с правителството Путин посочи, че Русия ще продължи да доставя газ в други държави в съответствие с обемите и цените, предвидени в сключените по-рано договори. 

Путин планира да участва в срещата на върха на Г-20

Путин: „Неприятелските“ страни ще ни плащат за газ само в рубли

Всички чуждестранни потребители трябва да имат възможност да плащат за руския газ в рубли, отбеляза държавният глава. И подчерта, че бъдещи изменения по газовите договори с “неприятелски” страни ще се отнасят само до платежената валута. Като тя ще бъде променена в рубли.

Русия публикува списък с неприятелски държави

“Със замразяването на руските резерви Западът обяви дефолт пред Руската федерация и сложи черта на надеждността на своите валути”, изтъкна Путин.

Президентът нареди на правителството да изпрати съответна директива до “Газпром” за внасяне на изменения по съществуващите договори. 

В резултат на думите му, цената на природния газ в Европа скочи до 1350 долара за 1000 куб. м. Това сочат данни от търговските платформи.

В одобрения от руското правителството списък на чужди държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Руската федерация, влизат всички държави от ЕС, тоест и България.

Путин: „Неприятелските“ страни ще ни плащат за газ само в рубли

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции