<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158744" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Освободиха п...

Работници протестират срещу намалянето на въглеродните емисии (видео)

12 Януари 2023
0 89

Към момента, над 500 работници от ТЕЦ Марица Изток 2 са се отправили на протест към Парламента, показва репортаж на NOVA.

Протестът е организиран от синдикатите под слогана “Да защитим енергийната сигурност на страната”. Той е във връзка с поетия ангажимент за намаляне на въглеродните емисии.

Глава “Енергетика” от плана за възстановяване и устойчивост предвижда намаляне на емисиите на парникови газове от енергийния сектор с 40% до 2025 г.

Според синдикалистите това ще доведе до спад на работата в централата с 50-60%, което ще засегне 6000 души.

(Не)възможният зелен път или ще има ли живот след въглищата

Те смятат, че става въпрос за базови мощности, без които ще се върнем към режим на тока.

Ако нямаме тези въглищни централи, които генерират малко повече от половината ток, който потребяваме зимата, може да си представите какво ще стане. Бизнесът каза, че ще има поголовни фалити. Говорят за 100 000-150 000 работни места, които може да бъдат загубени”, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Работници протестират срещу намалянето на въглеродните емисии

Протестиращите искат Министерски съвет да започне преговори с Еврокомисията за отмяна на ангажимента и предоговаряне на глава “Енергетика”.

Те настояват да се гарантира продължаването на дейността на въглищните централи поне до 2038 г. Също така комплекс „Марица Изток” плавно да бъде изведен от работа до предложения период.

Вчера комисията по енергетика е постигнала съгласие по тези въпроси. Очаква се те да бъдат гласувани в пленарна зала.

Работници протестират срещу намалянето на въглеродните емисии

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции