<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116562" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето в кой наш ...

Ракета на Илон Мъск е напът да се блъсне погрешка в Луната

26 Януари 2022
0 9060

Ракета на SpaceX е на път да се сблъска с Луната, след като е прекарала почти седем години в космоса, твърдят експерти. Тя е изстреляна от Флорида през февруари 2015 г. като част от междупланетна мисия за изпращане на космически метеорологичен спътник на милион километри, пише в.”Сега” .

Но след като завърши дългото изгаряне на двигателите и изпрати Климатичната обсерватория на NOAA в дълбокия космос по пътя към т.нар. точка на Лагранж – неутрална по отношение на гравитацията позиция, втората степен на ракетата остана без контрол.

Богатството на Илон Мъск отново премина 300 милиарда долара

На този етап тя е била достатъчно високо, за да не разполага с достатъчно гориво за връщане в земната атмосфера. А и “не е разполагала с енергия, за да избегне гравитацията на системата Земя-Луна”. Това обяснява метеорологът Ерик Бергер в неотдавнашна публикация в Ars Technica. “Така че от февруари 2015 г. насам тя се движи по малко хаотична орбита”, добави Бергер.

Ракета на Илон Мъск е напът да се блъсне погрешка в Луната
daytonews

Космическите наблюдатели смятат, че ракетата – около четири тона “космически боклук”, е на път да пресече орбитата на Луната със скорост около 2,58 км/сек в рамките на няколко седмици.

Бил Грей, който пише софтуера за проследяване на близки до Земята обекти, заяви, че на 4 март горната степен на Falcon 9 най-вероятно ще се удари в обратната страна на Луната, близо до екватора.

Анализаторът на данни заяви в неотдавнашна публикация в блога си, че обектът “е направил близко прелитане до Луната на 5 януари”. По думите му обаче ще направи “сигурен удар на 4 март”.

“Това е първият непреднамерен случай [на удар на космически боклук в Луната – бел.р.], за който знам”, добави Грей.

Къде ще падне ракетата?

Точното място, на което ще падне ракетата, остава неясно. Причините за това са две. На първо място – непредсказуемият ефект от “натиска” на слънчевия вятър върху ракетата. А също и “неяснотата при измерването на периодите на въртене”, което може леко да промени орбитата ѝ.

“Тези непредсказуеми ефекти са много малки. Но те ще се натрупат от сега до 4 март”, пише Грей. Той добавя, че са необходими допълнителни наблюдения, за да се уточнят времето и мястото на удара.

Грей обясни и защо сблъсъкът най-вероятно няма да бъде забелязан от Земята.

“По-голямата част от Луната е на пътя и дори да е от видимата страна, ударът ще се случи няколко дни след новолунието.”

Въпреки това космическите ентусиасти смятат, че ударът може да предостави ценни данни.

Бергер смята, че събитието ще позволи да се наблюдават материали под повърхността, които ще бъдат изхвърлени от удара на ракетата.

Ракета на Илон Мъск е напът да се блъсне погрешка в Луната

Източник: в.”Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции