<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128834" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Почина актьо...

Размяна на фейкове по случай 9 май (“Шок! Ужас! Бомба!”)

11 Май 2022
0 16407

Размяна на фейкове по случай 9 май видяхме в деня, в който едни отбелязват празника на Европа, а други – деня на победата. Фейковете разконспирират репортерът ни Виктория Симеонова и операторът Йохан Вирт в поредния епизод на “Шок! Ужас! Бомба!”.

Снимка на Джъд Лоу по време на митинг за 9 май

Може би много от вас са видели ето тази снимка:

Няма налично описание.

За нея се твърди, че е от шествието на “Възраждане” в подкрепа на Русия в София. На портретчето виждаме британския актьор Джъд Лоу в сцена от филма “Enemy at the Gates”. Всъщност снимката е колаж, но оригиналът  е не по-малко скандален:

Няма налично описание.

Портретът на описаната като учителка, санитарка и кинохроникьор Олександра Сипко е всъщност на порно актрисата Саша Грей.

Sasha Grey's Anatomy - Movie Find

Случката е от шествие по случай 9 май в Киев през 2019, в което анти -съветски настроени хора умишлено са занесли портрети на известни личности, нямащи общо със СССР, за да компрометират шествието. Откриваме снимка на друг демонстрант с портрет на Роналд Рейгън.

https://antikor.com.ua/articles/302828-na_aktsiju_v_kieve_prishli_s_portretom_geroini_posteljnogo_fronta_sotsseti_vzorvali_foto

Защо и как снимката се озовава 3 години по-късно в българското онлайн пространство и се използва, за да илюстрира митинга за 9 май у нас, не е ясно. Ясно е само, че подвелите се да я споделят безкритично са стотици…

На концерт в Русия почитат Бони и Клайд

Тазгодишният концерт по случай День победъй, излъчен по руската национална телевизия беше отбелязан с интересен концерт. На видеостената зад изпълнителите се забелязаха националните съветски герои Бони и Клайд… Добре де, всъщност те са известни американски криминални субекти, действали по време на Голямата депресия. Но някак това е убегнало на организаторите на концерта.

 Остава загадка дали организаторите на концерта просто са фенове на криминалната двойка от миналото, или фактите нямат значение, важното е пропагандата да си върви. Ако търсят произволни черно-бели снимки, следващия път може да пуснат и тези герои на Съветската армия.

Българско знаме на Червения площад

Празникът в Русия на 9 май донесе нова порция опорки и за родните тролове и привърженици на съветската мечка. Виждаме пост на депутата Цончо Ганев, пресподелен от партията му – “Възраждане” с тези огромни знамена, които не са точно знамена. Кадрите от шествието в Москва се твърди, че показват огромно българско и полско знаме, с което от Русия показвали братското си отношение към двете държави. Съвсем случайно точно България и Полша останаха без газ малко по-рано, но на 9 май знамената им се развяли, разбирате ли, на червения площад. Или поне така твърдят хилядите пресподелили снимките.

Няма налично описание.

Всъщност това са постаменти с бял и червен цвят, върху които са поставени някои от най-важните ордени на съветския съюз. Това, което се оприличава на българско знаме, е всъщност орден Суворов 1 степен със своята лента – зелена със златен кант по средата.

По друг начин казано – мокрият сън на поддръжниците на Путин у нас да видят българско знаме на червения площад в братская Россия за сега се оказа просто блян. Ще трябва да изчакате завръщането на Съветския съюз още мноооого дълго, даже никога!

Нашият призив

Денят на победата донесе нова загуба за критичното мислене на хиляди български потребители – този път и от двете страни на “барикадата”. Вместо да попадате в нови и нови капани всеки ден, проверявайте снимките и видеоклиповете, които споделяте. Това ще ви спести срама от извинението, което ще дължите на собствената си аудитория за всеки разпространен фейк. Макар очевидно от Възраждане да нямат намерение нито да признаят, че споделят манипулации, нито да спрат да го правят. А ние няма да спрем да ги разконспирираме.

Споделяйте това видео, за да видят повече хора как ги манипулират – все някога ще развият критичното си мислене…да се надяваме.

Хайде със здраве и до скоро!

Размяна на фейкове по случай 9 май

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • АЗ

    15 Май 2022

    ФЕЙК НЕ СЪЩЕСТВУВА В БЪЛГАРСКИЯ РЕЧНИК

Покажи всички Скрий

Реакции