<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114466" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Господарите"...

Разрешиха бустерната доза на Jansen в България

10 Януари 2022
0 2575

Разрешиха бустерната доза на Jansen в България.

Бустерна доза от ваксината на производителя Jansen (Johnson&Johnson) срещу Covid-19 може да бъде приложена два месеца след първа ваксинация със същата ваксина. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/цитирани от bTV.

Бустерна доза от ваксината на Jansen може да бъде приложена и след завършен ваксинационен курс срещу Covid-19 с ваксините от производителите Pfizer и Moderna, като интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца. Така ваксината на Johnson&Johnson става третата у нас одобрена и като бустерна.

Johnson & Johnson е одобрена за бустерна доза за Европа

Миналият месец Европейската агенция по лекарствата одобри използването на бустерна доза Jansen. В Регистъра за ваксинация срещу Covid-19 вече е създадена функционалността, която позволява въвеждането на поставена бустерна доза от ваксината на “Янсен” и гражданите получават своя Европейски цифров Covid сертификат веднага след ваксинация.

Разрешиха бустерната доза на Jansen в България

Ваксина от Pfizer или Moderna може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или с векторна ваксина (на Astra Zeneca или на Jansen) не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

От МЗ и от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват преболедувалите Covid-19 да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. При лица, заболели от Covid-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край, припомниха от МЗ.

Разрешиха бустерната доза на Jansen в България

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции