<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101963" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо Българи...

Разследването „Пандора пейпърс“: Над 300 световни политици укриват пари в офшорки, сред тях има българи

04 Октомври 2021
0 480

Множество държавни ръководители, в това число чешкият премиер, кралят на Йордания и президентите на Кения и Еквадор, са укривали авоари в офшорни компании. Целта е била да избегнат плащането на данъци. Това показва публикувано тази неделя разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти, предава bTV.

В разследването, наречено „Пандора пейпърс“ („Документите Пандора“), са което участвали около 600 журналисти от десетки медии като Би Би Си, „Уошингтън пост“ и „Гардиън“. То се базира на около 11,9 милиона документа от 14 компании за финансови услуги. И разкрива кои са истинските собственици на над 29 000 офшорни компании.

334 български богаташи имат сметки от над 1 млн. евро в чужбина и офшорки

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш, който следващата седмица ще се яви на избори, не е декларирал офшорна инвестиционна компания, която е използвана за закупуването на имение във Франция на стойност 22 милиона долара. Изтеклите данни свързват руския президент Владимир Путин с тайни финансови активи в Монако.

Според документите, йорданският крал Абдула II притежава тайна имотна империя в САЩ и Великобритания. Тя е оценявана на около 100 млн. долара. Той е закупил част от имотите, докато страната му е била в тежко финансово положение и е получавала международна помощ.

Разследването „Пандора пейпърс“: Над 300 световни политици укриват пари в офшорки, сред тях има българи

Според изнесените данни от Международния консорциум на разследващите журналисти, в документите се споменават имената на 336 политици от 90 страни.

Карта на сайта на организацията показва от кои страни са тези политици и на нея е отбелязана и България. В публикуваните досега документи и статии обаче не се споменава нито едно име от нашата държава.

Разследването „Пандора пейпърс“: Над 300 световни политици укриват пари в офшорки, сред тях има българи

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции