<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160801" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стана ясно ко...

Разследват бивш директор на Българската агенция за инвестиции

24 Януари 2023
0 89

Разследват бивш директор на Българската агенция за инвестиции заради т.нар. „златни паспорти“. Това съобщиха от пресцентъра на Софийска градска прокуратура.

Сигналът е постъпил във Върховна касационна прокуратура през февруари 2022 г. Подател е депутат от ДПС, който твърди, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за насърчаване на инвестициите. Според народния представител процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската Федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т.нар. „златни паспорти“. Те им дават право да пребивават на територията на страната и ЕС. 

Разследват бивш директор на Българската агенция за инвестиции
Снимка: iStock

Прокуратурата започва проверка по сигнала на ДПС за “златните паспорти”

Бившият директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 28 юли 2015 г. до 28 юли 2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага. От деянието са настъпили немаловажни вредни последици. Те се изразяват в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на институцията.

Разследването по делото продължава.

Предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства. При събиране на достатъчно доказателства ще бъдат повдигнати нови обвинения, допълват от прокуратурата.

Припомняме, че в началото на месец февруари миналата година от ДПС съобщиха на брифинг, че сезират прокуратурата за “чудовищни нарушения“ при процедурата за издаване на т.нар. “златни паспорти“.

ДПС, “златните паспорти” и интересите на Пеевски

На брифинг в кулоарите на Народното събрание депутатът от ДПС Хамид Хамид обяви, че е получил анонимен сигнал. В него се твърди, че над 120 китайски и руски граждани, част от които съпричастни към специалните служби, по съмнителен начин са получили български паспорт за направена инвестиция над 1 милион лева. Сигналът за нарушенията е бил получен от Хамид в пощенската му кутия в парламента. От партията не уточниха кой е подателят му.

Разследват бивш директор на Българската агенция за инвестиции

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции