<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=157711" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нови услуги и...

Реформата в столичния градски транспорт разгневи столичани

04 Януари 2023
0 1461

На 1 януари влезе в сила новата система за билетно таксуване в София. Въпреки че е активна едва от няколко дни, вълна на недоволство заля социалните мрежи. Множество пътуващи разкриват проблеми със системата. Те споделят за покачване на пътните им разходи или липса на адекватна алтернатива на използваните досега методи за транспорт.

Едно от основните оплаквания в социалните мрежи е премахването на месечния абонамент. Също така липсата на билети за 10 пътувания и на картата за една линия. Родителите се гневят, тъй като сега са принудени да зареждат на децата си едногодишни карти за цялата градска мрежа.

„Пълен абсурд е отпадането на картите за една линия! Те се ползват главно от малките ученици в рамките на няколко спирки до кварталното училище. Сега за разстояние от 3-4 спирки родител ще трябва да зарежда на детето си карта за цялата градска мрежа. Поне дайте възможност учениците да ползват месечни карти за една линия“, коментира родител във Фейсбук.

От Центъра за градска мобилност обясниха, че по този начин стимулират използването на годишни карти от пътниците. Според тях така излиза и по-евтино. 


Друг проблем се забелязва при електронните билети, които задължително трябва да се валидират при качване в превозното средство.  Хората често пропускат валидацията поради претъпкан транспорт, липса на навик или проблем с валидаторите. Това създава допълнително напрежение сред пътниците, които подлежат на глоба от 3 лв. при невалидиран билет, въпреки че той е редовен.

Тази глоба е различна от другата за нередовен пътник, която от 30 лв. е увеличена на 40 лв.

„От три валидатора в автобус 73 и трите не работиха, купих си билет от шофьора за 2 лв. и не можах да го валидирам. Пътниците с карти също не можаха да се валидират, на въпроса към шофьора: “Защо не работят?” Отговорът беше: “Ми, добре дошли в България!”, коментира пътуваща на страницата на ЦГМ във Фейсбук.

Реформата в столичния градски транспорт разгневи столичани

Друг странен момент възниква при предложените годишни абонаменти на страницата на Центъра за градска мобилност. Те са с включен нощен транспорт, въпреки че такъв понастоящем не съществува.

Защо София трябва да има нощен градски транспорт? (Коментарът на “Господарите”)

В електронна анкета, направена от БНТ 1 сред 1505 участници, 57.8% споделят, че промените в системата не отговарят напълно на техните нужди. 63% посочват, че разходите им осезаемо ще се увеличат.

Вече съществуват и две подписки на сайта peticiq.com, които са за връщането на месечния абонамент и на картата за една линия.

Нещо, за което да внимавате:

Контрольорите в градски транспорт вече не носят униформи, а само баджове, като ще бъдат оборудвани и с камери. При инспекция, валидаторите в превозното средство ще бъдат блокирани.

Какво мислите за новата билетна система на столицата? Усложнява или улеснява вашето пътуване? Кажете ни в коментарите!

Реформата в столичния градски транспорт разгневи столичани

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Deadpool

    04 Януари 2023

    Ако от градска мобилност искат да стимулират използването на годишни карти да ги намалят още като цена! Защото се возим в превозни средства, амортизирани и смятани за негодни в някои държави .

Покажи всички Скрий

Реакции