<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141591" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия се похв...

Регистрираха първи случай на предаване на маймунска шарка от човек на куче

18 Август 2022
0 925

Първи случай на предаване на маймунска шарка от човек на куче беше регистриран във Франция. От СЗО призовават болните да избягват контакт с домашните си любимци.

Новината за предаването бе съобщена миналата седмица в научното издание „Лансет“. В публикация там се казваше, че двама заразени мъже са предали вируса на тяхното куче в Париж, пише bTV. „Това е първи съобщен случай на предаване от човек на животно на вируса и ние мислим, че за първи път куче се заразява“, коментира пред журналисти Розамунд Луис, отговаряща по техническите въпроси към СЗО, свързани с маймунската шарка.

Ваксинационният туризъм се завръща: Пътуване до Франция за ваксина срещу маймунска шарка

Тя подчерта, че когато един вирус премине бариерата между видовете, това поражда често пъти безпокойство от мутация, която да е евентуално по-опасна. Но Луис допълва, че на този етап нищо не показва, че такъв е случаят с маймунската шарка.

Регистрираха първи случай на предаване на маймунска шарка от човек на куче
iStock


„Сигурно е обаче, че щом вирусът се премести в друга среда, касаеща друга популация, то очевидно има възможност той да се развие различно и да мутира различно“, предупреди тя. И добави, че основното безпокойство касае животните, които живеят извън дома. „Най-голямата опасност идва, когато вирусът се движи в една малка популация от бозайници с голяма гъстота на
животни. При процеса, при който едно животно заразява следващо, а после и следващо, и следващо, ние виждаме бързата еволюция на вируса“.


Според данни на ООН в света има 31 665 случая на маймунска шарка, от които 12 с фатален край.

Регистрираха първи случай на предаване на маймунска шарка от човек на куче

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Радо

    18 Октомври 2022

    Бих...

Реакции