Сигнализирай!

Витоша - парк на незаконни руини и боклук

Gospodari.com
Gospodari.com
19.07.2018 г.
24
0

Представяме ви живописната местност Златните мостове на Витоша. Всяка седмица през това място минават хиляди хора и виждат една и съща гледка: огромният някогашен ресторант, който се руши от десетилетия, заринат в боклуци.

 

 

„Беше ресторант прекрасен. Сега е паметник“, коментира турист. „Грозно и тъжно, въобще не трябва да е така“, казва друга минувачка.

 

„Не ми харесва особено. Защото има страшно много хора, мръсно е, не се поддържа. Горе в планината е много по-хубаво“, коментира местността писателят Момчил Николов, който слиза с раница на гръб от планината.

 

""

 

Друг турист, който живее в Барселона, коментира, че в испанския град подобна „забележителност“ не може да има, защото никой няма да остави сграда в такова състояние.

 

„На Витоша има много сгради и може би ¾ от тях не функционират“, коментира Снежана Петрова, директор на природен парк „Витоша“.

 

""

 

Сградата е частна собственост, но директорката на парка не знае чия точно е. Информация за собственика могат да дадат Агенцията по кадастъра и Столична община.

 

По думите ѝ, в обекта „има елементи на незаконен строеж“. На въпрос как се строи такава незаконна сграда в защитена територия, тя отвърна „90-те години явно е било възможно и е построена“. И добави за сградата, че „тя си съществува като частна собственост и оттам нататък собственикът решава какво ще прави“.

 

""

 

Тепърва трябва да се направи специализиран устройствен план за парк „Витоша“, в който да се определи кои от тези стари сгради трябва да продължат да съществуват и кои трябва да бъдат премахнати. По думите ѝ обаче за това бил необходим нормативен документ – независимо, че сегашното законодателство съдържа достатъчно норми и правила за незаконните строежи.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.