Сигнализирай!

Първият възстановителен център за деца с онкологични заболявания - една сбъдната мечта (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
04.02.2022 г.
26
0

Първият възстановителен център за деца с онкологични заболявания - една сбъдната мечта за родители и близки на преборилите се с тежки диагнози, както и за хората, изгубили децата си в битката. Повече разказват репортерът ни Виктория Симеонова и операторът Йохан Вирт, които се срещнаха с един от създателите на сдружението Пламен Белчев, както и с част от децата, родителите и психолозите в Центъра.

Началото

През 2013 година ви показахме призива на сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". Toгава те събираха пари за изграждането на дневен център за децата с тежки диагнози в ИСУЛ.

Първият възстановителен център за деца с онкологични заболявания - една сбъдната мечта (РЕПОРТАЖ)

Да помогнем на болни деца

Години по-късно дневният център работи, а освен него беше изграден и първият на Балканите национален възстановителен център за деца с онкологични заболявания. Открит през 2020 година до момента той е посрещнал десетки деца и родителите им.

За възстановителния център

Възстановителният център се намира в село Опицвет, община Костинброд. Той има 7 къщи за семейства, много зали за различни занимания, кухня, столова, закрит басейн, спортен център, параклис, малко стопанство за отглеждане на плодове и зеленчуци, лодки в близкия язовир - всички удобства, за да може посетителите му да забравят за грижите и проблемите, с които са се сблъсквали. В сградата му и в къщите има много картини, подарени на Центъра от известни български художници. Има и терапевтично куче - българска овчарка, която обожава децата.

Първият възстановителен център за деца с онкологични заболявания - една сбъдната мечта (РЕПОРТАЖ)

В Центъра работят психолози и социални работници, изцяло отдадени на каузата да подкрепят децата и семействата им. Абсолютно всичко, свързано с престоя на семействата, е безплатно - покрива се по европейска програма. Изграждането на центъра е станало със средства по проект "Развитие на селските райони", както и с дарения.

Ежедневно там се провеждат разнообразни занимания за децата и родителите им - интересни игри, турнири и разходки в района. Екипът ни също се включи в една от дейностите - посещение на близкия язовир, за да нахранят децата патиците.

Освен за деца, във Възстановителния център има и програма за родителите на деца, които са изгубили битката със заболяванията.

Трудностите, пред които се изправя Центърът

Един от основните проблеми за Сдружението е, че малко хора знаят за Възстановителния център. Причината е в липсата на комуникация на болниците с родителите по темата. Липсва и регистър на децата с онкологични заболявания, което пречи на създателите на центъра да се свържат с тях, за да ги поканят. В закона подобна социална услуга също не е регламентирана.

Проблемът с високите сметки за ток настига и Възстановителния център за деца с онкологични заболявания. През изминалия месец те са получили сметка, надвишаваща многократно лимита им за енергийни разходи. Това изправя сдружението пред нелекия вариант да се наложи да затворят изградения в продължение на години с много любов и надежда център. Можем да ги подкрепим с дарение на банковата сметка на сдружението:

IBAN: BG13FINV91501014721936
Първа инвестиционна банка
Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания"

Скъпи приятели, това място и тези хора заслужават нашата подкрепа! Нека приказката на децата-герои и родителите им продължи!

Първият възстановителен център за деца с онкологични заболявания - една сбъдната мечта

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.