Сигнализирай!

Министър Сандов: Цялата отговорност за незаконното сметище в Кюстендил е на кмета (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
28.07.2022 г.
18
0

Министър Сандов: Цялата отговорност за незаконното сметище в Кюстендил е на кмета - това заяви министърът на околната среда и водите в оставка пред репортера ни Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт. Отидохме при него, след като кметът на Кюстендил опита да прехвърли цялата отговорност за мащабното незаконно сметище в с. Радловци на Министерството на околната среда и водите.

Сигналът

От много години над село Радловци общински и частни фирми изхвърлят отпадъци. На това място няма официално регистрирано депо за отпадъци, такова липсва в цялата област Кюстендил. По документи отпадъците от Кюстендил би трябвало да се извозват до Перник. Уви, фирмите ги стоварват на незаконно сметище над село Радловци в близост до приют за кучета. От години жителите на района подават жалби до общината, прокуратурата, РИОСВ, Басейнова дирекция, омбудсмана, но резултат до момента няма.

Огромно незаконно сметище тормози жители на Кюстендилско от години (РЕПОРТАЖ)

Наглостта на кмета

Кметът на Кюстендил Петър Паунов има навика да отрича, че сметището изобщо съществува. Така направи и когато се опитахме да го поканим на живо да сподели гледната си точка. А след това обвини държавата за собственото си безхаберие. От размяната на реплики по телефона можете да чуете колко точно безочлив е човек, който знае много добре, че общински камиони изхвърлят отпадъците си в незаконно сметище. Знае и че санкциите за това излизат от бюджета на общината, която управлява вече 4 мандата. Но не желае да признава, че това е проблем, който съвсем умишлено се задълбочава. В това време такса "Смет" в града не е вдигана от 2007 година насам. Няма кой да отговори на въпроса защо...

Кметът на Кюстендил се опита да се измъкне от въпросите ни за незаконното сметище (РЕПОРТАЖ)

Предписания, санкции и нулев резултат

Министър Сандов обясни, че само през последните 3 години на община Кюстендил са направени 20 предписания за различни незаконни сметища, 8 от които за това в Радловци. Общо санкциите след влизането в сила и на последните 3 предписания само за това сметище са на стойност близо 100 000 лева. Въпреки това изглежда, че от Общината нямат никакво намерение да премахнат сметището.

Министърът коментира като популизъм невдигането на такса "Смет" от 2007 година насам. По думите му не е вярно и че общината изхвърля отпадъците в Перник или Костинброд, както кметът Петър Паунов твърди пред различни медии. Това не се случва точно заради липсата на средства в бюджета.

Що се отнася до строящата се инсталация за преработка на отпадъци тя цели узаконяване на незаконното сметище, което е в разрез със Закона за управление на отпадъците. Така на практика се строи завод за преработка за милиони, който обаче няма как в последствие да бъде използван.

Ако нарушенията продължат, от МОСВ ще предадат на други кометентни органи случая. Ние също изпращаме този сигнал до Прокуратурата с надежда най-после да се заеме със случая, за който вече е получавала немалко сигнали.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.