Сигнализирай!

Правосъдие по български: Как системата тормози жервите на насилие повече и от насилниците (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.11.2022 г.
24
0

Правосъдие по български: Как системата тормози жервите на насилие повече и от насилниците? Отговор на този въпрос търсят репортерът ни Виктория Симеонова и операторът Йохан Вирт, които днес посетиха офиса на фондация "Пулс". Днес, 25 ноември, е международен ден за борба с насилието.

Един статус на платформата Подкрепи.бг ни провокира да разберем какво реално се случва с жертвите на насилие, след като потърсят помощ от институциите. Ето и част от неговия текст:

Казусът е за момиче на 10 години, станало жертва на изнасилване. Разбира се, по официалните разпоредби това трябва да се установи, за което е назначен преглед от съдебен лекар. Не е необходимо да се описва реакцията на детето и ужасът, който изпитва, когато се оказва, че на прегледа трябва да присъстват още един куп хора: жена-гинеколог, защото жертвата е от женски пол, поемни лица (минимум две), които да удостоверят, че съдебният медик реално е извършил преглед, още поемни лица по искане на прокуратурата и т.н. Повикан е и детски психолог. Детето е ужасено, пищи и е силно разстроено, не дава на никого да го докосне, но независимо от това около него са се събрали осем души! плюс случайно преминала по коридора сестра. Чували сме много истории за цинизма на някои лекари в различни ситуации и, за съжаление, тази не е изключение.

По време на прегледа, лекарят пита детето откога се бръсне. Жената-гинеколог уж дискретно, но с долавящо се огромно негодувание, се намесва с думите: „Ами тя още няма окосмяване, дете е!“. Детето продължава да трепери и да се дърпа, а психоложката не може да повярва на случващото се и колкото и да не ѝ се иска, стиска зъби и се въздържа от коментари.

Системата не работи

Председателят на "Пулс" и психолог Екатерина Велева коментира, че много от жертвите на насилие развиват психози. А цялата държавна машина, която се изсипва върху тях, се отразява допълнително на тяхното психично здраве.

Юристът на фондацията Марияна Евтимова обясни, че е възможна промяна в начина, по който се случват разпитите на децата-жертви на агресия. В момента на тях им се налага да повтарят разказа си за случилото се многократно, пред различни служебни лица. Това ги кара да мислят, че никой не им вярва. Така често те дори се отказват от жалбите си.

Различни организации са внасяли многократно предложения за законодателни промени, които да позволят системата да е по-благодатна към жертвите на насилие. Уви, краткият живот на последните парламенти, не е позволил те да бъдат разгледани.

Ние отново ще потърсим представители на различни политически групи и ще настояваме да приемат необходимите промени. Дотогава очакваме сигналите ви за всякакви злоупотреби, измами и корупция на gospodari.com и на телефон *3333.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.