Сигнализирай!

За (не)президентското държание на един (не)президент (Коментарът на „Господарите“)

Gospodari.com
Gospodari.com
30.05.2023 г.
21
0

За (не)президентското държание на един (не)президент пишем в днешния Коментар на "Господарите".

Има политика, която подлежи на субективизъм. Партийни пристрастия, леви и десни разбирания, центристки настроения, собствени мерила за нормално и ненормално. Има обаче и политика, която следва да се подчинява на базови, всеприети правила. И когато това не се случва, спираме да вярваме в институциите. Спираме и да ги уважаваме.

През всички изминали години, откакто Румен Радев е президент на Република България, той е бил обект на множество критики. Това, в крайна сметка, е напълно разбираемо, така трябва да се случва в една демокрация. Но, за съжаление, неговата нетактичност често излиза извън рамките на допустимото и води до гафове, които представляват срам за държавата ни и за начините, по които тя функционира.

Много пъти обществото ни се е срамувало и се е разграничавало от думи и постъпки на държавния глава, най-вече засягащо инвазията на Русия в Украйна. Румен Радев неведнъж е заемал позиция в полза на агресора или поне се е стремял към един доста неуспешен „неутралитет“. Само че неутралитет, когато се борят добро срещу зло, черно срещу бяло, просто не съществува.

Анализатор за втория мандат: Арогантно и грубо поведение на Радев

Проруското настроение на нашия президент не ни е изненадало нито веднъж, само ни е възмущавало. Препоръката обаче да не се съставя редовен кабинет у нас е нещо друго.

Нещо необяснимо, нещо потресаващо.

Припомняме, че педложеният от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за премиер Николай Денков вчера получи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание. Президентът, който в момента управлява страната през служебното си правителство, нападна коалицията и намекна, че според него мандатът не трябва да се реализира.

"Уважаеми, акад. Денков, искам да изразя своето лично уважение към вас, познавайки ви в качеството на служебен министър в няколко правителства. А също така и да изразя своето пълно разбиране за деликатността на ситуацията, в която се намирате в момента. Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с нашата сигурност и призван да браня българската държава. Тук искам да заявя, че точно заради това е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания заради торпилирането на българския суверенитет".

Това бяха точните думи на г-н Радев. Изумително и наистина неочаквано. Той, естествено, беше провокиран от изтеклите записи от заседанието на националния съвет на "Продължаваме промяната".

Вероятно в този момент редица колеги и активни граждани, които следят зорко процесите в страната, са останали безмълвни и са се чудили дали не са чули грешно. Но не, няма грешка – това е (не)президентската позиция на един (не)президент.

Защо това е проблем?

Първо, не е в юрисдикцията на държавния глава да се намесва в тези процеси по подобен начин. Второ, такова поведение е още по-недопустимо, когато той съветва партиите с най-голямо мнозинство да не съставят редовен кабинет. Особено след дълги и тежки месеци, в които България е заложник на въртележка от избори и служебни правителства. Особено без бюджет, във време на война и в момент, в който толкова важни решения са били забавяни и трябва да бъдат взети час по-скоро.

Каква е причината за това? Кой има интерес от продължаващата политическа криза тук? Предвид позициите и действията на държавния глава, можем да гадаем и предполагаме. Факт е обаче, това е пореден празен ход, който проточва и утежнява процеса на стабилизиране. Не за първи път държавният глава по необясними причини бави процеса по връчване на мандата все пак. Факт е също така, че макар и изключително спорна, коалицията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в момента е единствената възможна да предложи про-европейско правителство.

У нас остава възмущението от поредната политическа комедия, която ни кара със сълзи на очи да слушаме как Румен Радев отправя препоръка мандат да бъде нереализиран – постъпка скандална и отвъд констутуционните му правомощия.

Недоволството в социалните мрежи е огромно. Такова ще бъде изразено и на протеста довечера в столицата.

"На 30.05 от 18:30 се събираме пред Президентството! България е парламентарна република, пълноправен член на ЕС и НАТО и трябва ясно да го заявим на всички! Президентът отдавна е показал, че не работи в полза на българското общество и за българските интереси, а за руските такива. Неговите служебни правителства са най-продължителните в българската история след 90-та година, като същевременно прокарва руско влияние в страната и ни отделя от европейската общност", заявяват организаторите.

Дали Радев ще се вслуша в глава на гражданите не се знае, нито и кога България отново ще има редовно и поне сравнително стабилно правителство. Но едно нещо не може да продължава така – да имаме президент, който се държи като авторитарна и единствена власт, като цинична, безконтролна власт. Властта е била и винаги ще бъде в ръцете на хората.

Автор: Катя Димитрова

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.