<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146694" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Посрещат с пс...

Роми осъдиха България за 109 000 евро

05 Октомври 2022
0 2851

Роми осъдиха България за 109 000 евро, защото са били прогонени от своето село. Обезщетението е за 56 роми, които бяха прогонени от село Войводиново. Те успяха да осъдят страната в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Историята там започна през януари 2019 г. след побоя от двама роми над 33-годишния командос от специалните сили. Нападателите бяха установени и осъдени, но последиците от случилото засегнаха цялата ромска общност в селото. Много роми са прогонени, тъй като къщите им са обявени за незаконни и посред зима десетки семейства остават на улицата.

Впоследствие 56 души завеждат дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и той отсъжда в тяхна полза. Пред съда те са представлявани от Българския хелзинкски комитет (БХК). Страсбург приема, че българските власти са нарушили правото на личен и семеен живот и правото на недискриминация на ромите. “Местните власти и представители на тогавашното правителство не просто не опитаха да предотвратят това гонение, а го организираха и поощряваха”, обобщава БХК.

Роми осъдиха България за 109 000 евро

Битият от роми във Войводиново ефрейтор: Мислех си кога ще свърши всичко

Общо около 100 роми, сред които бременни жени, деца, възрастни хора и хора с увреждания напуснаха Войводиново.

Два дни след инцидента тогавашният вицепремиер Красимир Каракачанов посети селото. Той разпореди незабавно “разчистване” на незаконните постройки. То доведе до събарянето на част от тях, а след намеса на кмета водата и токът бяха спрени към цялата махала. Това направи връщането на хората по домовете им практически невъзможно. Дори тези, които искаха да се върнат въпреки лошите условия и риска, бяха спрени от полиция по искане на местните власти, припомня БХК. Държавата не се съобразява и с нареждането на Страсбург от април 2019 г. То беше от 16 жалбоподатели, повечето малолетни деца, да им бъде осигурено подходящо настаняване.

ЕСПЧ подчертава, че ромите от селото са били подложени на ситуация, която да предизвика страх у тях.

На по-късен етап не са могли да се завърнат в техните единствени домове, независимо от статута им на незаконни. Обръща и особено внимание на обстоятелството, че вицепремиерът Каракачанов е направил силно стигматизиращи изявления колективно за ромския етнос. Става дума за репликата му “Циганите станаха много нагли”, в която през 2021 г. ВАС намери основание да се търси омразна реч.

Страсбург се спира и на изявленията на кметовете на село Войводиново Димитър Тосков и на община Марица Димитър Иванов, че “общественото мнение е едно – връщане назад няма”; “ще има много неприятности в бъдеще, ако [се върнат роите в селото]”; “сега е време да се отърси България и да тръгнат”; “ще им платя транспорта от България до където решат”. Според ЕСПЧ подобна публична демонстрация на неприемане на ромите е реална пречка за тяхното мирно завръщане.

Заради бездействието на различните органи – кметовете, полицията и прокуратурата, хората са били прогонени от дома си, като това бездействие не е било санкционирано в националните производства.

“Този случай е ужасяващ пример за това колко стихийни са антиромските настроения в българското общество и колко склонни са българските власти да се съобразяват с тях, вместо да им противостоят”, коментира адвокат Диана Драгиева от програмата за правна защита на БХК. “В решението си ЕСПЧ установява много сериозни пропуски в работата на съда и на прокуратурата”. Това посочи и председателят на БХК Красимир Кънев. Според него след като е установено нарушението, очакваме прокуратурата да разпореди разследване и да предприеме необходимото за ангажирането на наказателна отговорност на виновните.

Освен обезщетението от 109 000 евро държавата дължи и 9000 евро за разноски по делото пред ЕСПЧ.

Роми осъдиха България за 109 000 евро

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции