<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120357" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Новородени б...

Русия е готова за разговори на високо равнище с Украйна

25 Февруари 2022
0 3210

Путин е заявил, че Русия е готова да проведе разговори на високо равнище с Украйна, предава NOVA по данни на китайската държавна телевизия CCTV.

Китайското правителство подкрепя постигането на споразумение между Русия и Украйна чрез преговори. Си Дзинпин и Путин са обменили мнения за ситуацията в Украйна.

Още от вчера украинският президент Володимир Зеленски призова двете страни да седнат на масата за преговори. Днес той се обърна директно към Путин. Като подчерта, че това е начинът да спрат да умират хора из цяла Украйна. На това руският външен министър Сергей Лавров отговори, че преговори ще има чак след края на военната операция на Москва.

Мащабен пакет санкции обявиха ЕС и САЩ след руската инвазия в Украйна

Путин описа историческия контекст на украинския въпрос и позицията на Русия по отношение на специалните военни операции в източната част на страната, като заяви, че САЩ и НАТО отдавна пренебрегват легитимните опасения на Русия за сигурността.

Русия е готова за разговори на високо равнище с Украйна

Той добави и че те многократно не изпълняват ангажиментите си и продължават да прокарват военни операции на изток, което е предизвикателство за стратегическата цел на Русия.

„Китай подкрепя решението на Русия и Украйна да разрешат този проблем чрез преговори“, пише още кореспондентът на „Политико“ в Twitter.

Въпреки това добавя, че Владимир Путин не е споменал кога ще започне преговорите и при какви условия.

Китайският президент отбеляза, че напоследък ситуацията в Източна Украйна се е променила драматично, което предизвиква голяма загриженост в международната общност. Китай взима решение за позицията си въз основа на същността на самия въпрос за Украйна. 

Става ясно, че от Китай са заявили готовност да работят с всички страни в международната общност за утвърждаване на обща, всеобхватна, основана на сътрудничество и устойчива концепция за сигурност и за твърдо отстояване на международната система с ООН и на международния ред, основан на международното право, пише още китайската държавна медия. 

Русия е готова за разговори на високо равнище с Украйна

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции